Tas Mescit
4.6/5
★
based on 8 reviews
Contact Tas Mescit
Address : | 18000 Çankırı Merkez/Çankırı, Turkey |
Website : | http://www.cankiri.gov.tr/tas-mescit-cemaleddin-ferruh-drulhadsi |
Categories : | |
City : | Çankırı Merkez/Çankırı |
Ç
|
Çağrı SU on Google
★ ★ ★ ★ ★ Yıllar önce gerçekten virane olan eser, yeniden ayağa kaldırılmış. Çankırı'nın milli ve manevi değerini bu kadar güzel restore eden kim varsa yürekten teşekkür ederim. Tekke bölümleri de yine uygun olarak çok iyi şekilde yapılmış. Biz açıkcası Çankırı'daki en önemli tarihi eserin bu kadar güzel onarılmasına çok sevindik.
Gelelim tarihi değerine....Çankırı'da Selçuklu Dönemi'nden kalma en önemli yapıdır.
Moloz taştan yapılması sebebiyle tamamen yıkılmış olan şifahane kısmı, Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Alâeddin Keykubat zamanında Çankırı Atabeyi (Valisi) Cemalettin Ferruh tarafından 1235 yılında yaptırılmıştır. Cemalettin Ferruh şifahaneye ilave olarak 1242 yılında bir Dâr-ûl Hâdis inşa ettirmiştir. Anadolu’daki ilk Dâr-ûl Hâdis olan eser halk tarafından Taş Mescit olarak isimlendirilmektedir. Mimari özelliğinin yanı sıra yapıya önem kazandıran diğer husus iki plastik sanat eseridir. Biri yapı üzerinde, diğeri heykel görünümünde olan iki adet figürlü taş eserden birbirine dolanmış iki yılanın tasvir edildiği ve günümüzde “Tıp Sembolü” olarak kullanılan birinci parça yapı üzerinde bulunmaktadır. Çankırı Müzesinde sergilenen ikinci parçada ise günümüzde “Eczacılık Sembolü” olarak kullanılan kupaya dolanmış yılan figürü bulunmaktadır.
Aynı zamanda bir anıt mezar olan eserde iki adet mezar odası da yer almaktadır. Kuzey cephede yer alan mezar odasında bir sanduka yer almakta, doğu cephesinden girilen iki bölümlü mezar odasında ise beş sanduka bulunmaktadır. Yöremizde kaditler (kurumuş cesetler) olarak anılan cesetlerin döneminde mumyalandığı tahmin edilmektedir. Bu mezar odasında ortada yer alan tabutun, eserin banisi Cemalettin Ferruh’a ait olduğu düşünülmekte sandukası mezar odasının üstünde ana mekanda yer almaktadır.
Halen mescit olarak kullanılan eser Cumhuriyetin kuruluşuna kadar uzun yıllar Mevlevihane olarak da hizmet vermiştir.
The work, which was really a wreck years ago, has been rebuilt. I sincerely thank all who have restored the national and spiritual value of Çankırı so beautifully. The lodge portions were also very well made as appropriate. We are very glad that the most important historical monument in Çankırı was repaired so well.
Let's come to the historical value .... Çankırı Seljuk Period is the most important building.
The healing area was completely destroyed due to its being made of rubble stone and was built in 1235 by Cemalettin Ferruh of Çankırı Atabesi (Governor) during the reign of Anatolian Seljuk Sultan Alaeddin Keykubat I. Cemalettin Ferruh built a Dâr-ûl Hâdis in 1242 in addition to the cafeteria. The first Dâr-ûl Hâdis in Anatolia is known by the people as the Stone Masjid. In addition to its architectural features, two other works of plastic art are important. The first piece, which is used as the “Medicine Symbol günümüzde, is depicted on two snakes, one of which is on a building and the other is a sculpture, depicting two snakes intertwined with each other. In the second piece exhibited in the Çankırı Museum, there is a snake figure wrapped around the cup, which is now used as the “Pharmacy Symbol”.
There are two burial chambers in the monument. There is a cist in the burial chamber on the northern façade, and there are five cisterns in the two-part burial chamber entered from the eastern façade. It is estimated that the corpses, which are known as cadets (dried bodies) in our region, were embalmed during the period. The coffin in the middle of this burial chamber is thought to belong to Cemalettin Ferruh, the patron of the work, and his coffin is located in the main room above the burial chamber.
The work, which is still used as a masjid, served as a Mevlevihane for many years until the foundation of the Republic.
|
y
|
yunus ilhan on Google
★ ★ ★ ★ ★ Mescit kısmı epey küçük olmasına karşın yapılan restorasyon ile tarihe tutunmaya çalışan bir yapı. Şehri seyir zevki güzel, daha güzel planlamalar ile daha fazla misafir çekilebilir.
Although the part of the mosque is quite small, it is a structure that tries to hold on to the history with the restoration. The pleasure of watching the city is good, more guests can be attracted with better planning.
|
H
|
Hatice Eren on Google
★ ★ ★ ★ ★ Darulhadis kısmındaki kubbe yapısı mimari olarak tek örneği olmakla birlikte Anadolu’da yapılmış ilk darulhadis olma özelliğini taşımaktadır. Şifahane kısmındaki çift başlı yılan sembolü Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünverin de katkılarıyla günümüz tıp sembolünün çıkış yeri olmuştur.
|
M
|
Mahmut BUDAK on Google
★ ★ ★ ★ ★ Anadolu'ya gelen ilk Türklerden kalma ecdadımızın geldiği yerlere ilk olarak Mescid inşaa etme geleneğini gösteren güzide Mescid ve türbe.Cankiriya gelip bı Fatiha okumadan geçmemek gerek.
The distinguished Masjid and tomb, which shows the tradition of building a Masjid first in the places where our ancestors from the first Turks who came to Anatolia came.
|
T
|
Türker Alptug on Google
★ ★ ★ ★ ★ Çok maneviyatlı bir yapıt.ilk kuruluşu hastane amaçlı oldugu ve su ve çesitli enstrümanlarla akıl hastaları tedavi edildigi rivayet edilmekte.bazı rivayetlere göre buradan kale bölgesine gizli gecit oldugu söylenmekde.mescitin arka bahce tarafında bir bina daha var orjinal yapitinda ama tarihe yenik düşmüş ve yok olmuş
It is a very spiritual work. It is rumored that its first establishment was for hospital purposes and that mental patients were treated with water and various instruments. According to some rumors, it is said that there is a secret passage to the castle area from here. There is another building in the back garden of the mosque, in its original work, but it has succumbed to history and disappeared.
|
S
|
Sema Dumanlı on Google
★ ★ ★ ★ ★ Taş Mescit Çankırı'da Selçuklular Dönemi'nden kalma en önemli yapıdır. Cemaleddin Ferruh Şifahanesi ve Darülhadisi olarak birbirine bitişik inşaa edilen bu iki yapı, mimarlık tarihi bakımından olduğu gibi plastik sanatlar açısından da ilgi odağı niteliğindedir. Günümüze kadar ulaşan kitabelerinden anlaşıldığına göre Şifahane, Keyhüsrev Oğlu l.Alaeddin Keykubat zamanında Atabey Cemaleddin Ferruh tarafından 1235 yılında yaptırılmıştır.
Bundan yedi yıl sonra 1242-1243 yılında Şifahanenin önüne bir Darülhadis ekleten Cemaleddin Ferruh, bu yapılarıyla Çankırı'da ilginç sağlık kurumlarından birisinin kurucusu olmuştur. Bu iki yapıdan, halk arasında Taş Mescit olarak tanınan Mescit ve Cemaleddin Ferruh'un Türbesi bulunan Darülhadis kısmı, bütünüyle günümüze ulaşmıştır. Şifahane kısmı ise tamamen yok olmuş durumdadır.
Taş Mescit is the most important building in Çankırı from the Seljuk Period. These two buildings, which were built adjacent to each other as Cemaleddin Ferruh Hospital and Darülhadisi, are the focus of attention in terms of plastic arts as well as in terms of architectural history. As it is understood from the inscriptions that have survived until today, the Şifahane was built in 1235 by Atabey Cemaleddin Ferruh during the reign of Keyhüsrev Son I. Alaeddin Keykubat.
Seven years later, Cemaleddin Ferruh, who added a Darülhadis in front of the Hospital in 1242-1243, became the founder of one of the interesting health institutions in Çankırı with these structures. Of these two structures, the Masjid, known as Taş Mescit among the people, and the Darülhadis section, which includes the Tomb of Cemaleddin Ferruh, have survived in their entirety. The hospital part has completely disappeared.
|
m
|
mustafa dolunay on Google
★ ★ ★ ★ ★ Tarihi ve mistik bir mekan, temizliği ve güzelliği bu şekilde korumak lazım, emeği geçenlere teşekkürler
It is a historical and mystical place, cleanliness and beauty should be preserved in this way, thank you to those who contributed
|
a
|
ahmed alquraishy on Google
★ ★ ★ ★ ★ Nice
|
Write some of your reviews for the company Tas Mescit
Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information
Recommend a place for you