Muratpaşa Cami

4.7/5 based on 8 reviews

Contact Muratpaşa Cami

Address :

Muratpaşa Cd. No:8, 25100 Yakutiye/Erzurum, Turkey

Website : https://kulturportali.gov.tr/turkiye/erzurum/gezilecekyer/murat-pasa-camisi
Categories :
City : Yakutiye/Erzurum

Muratpaşa Cd. No:8, 25100 Yakutiye/Erzurum, Turkey
A
A.Kadir Ergün on Google

1572 yılında, Murat Paşa tarafından Erzurum’da beylerbeyi olarak bulunduğu dönemde yaptırıldigi bilinmektedir. Yanibasindaki medrese (dar-ül hadis) ile bir bütündür. Minaresi camiinden ayrı olan bu yapının önemli birde efsanesi dillerde: Ahmediye Camisinin temelleri üzerine yaptırılmaya başlanan Murat Paşa Camiinin inşaatı esnasında, Murat Paşa önceki camiyi yaptıran kişiyi rüyasında görür ve ve onunda, sevabını devam ettirmek amacıyla eski caminin minaresini yeni camide kullanacağına söz verir, ancak bu rüyayı ve rüyada verdiği sözü unutur. Bir gün Murat Paşa’nın karşısına bir adam dikilerek; - “Ahmet’e verdiğin sözü tut” der. Paşa karşısındakinin Hızır olduğunu anlayarak, -“Peki benim bu işten ne kazancım olacak” diye sorduğunda, Hızır Aleyhiselam; - “Camin yıkılıncaya kadar beş vakit namazdan birini caminde kılacağım” diye söz verir. Murat Paşa eski caminin minaresini yıkmayarak kullanır taki ancak 1920 li yıllarda bir fırtına sonucu kendisi yıkılıncaya kadar. 1956-57 yıllarında yıkıldığı yere yenisi yapılır ve Hızır Aleyhiselam’a verilen söze sadık kalınarak ayni yere yapılır. O nedenle minare bugün bile camiden ayrı ve görenleri hayrete düşürecek biçimde cami ile alakasız gibi durur. Bu efsaneye göre 5 vakit namazını bu camide kılan kişinin vakitlerden birinde Hızır Aleyhiselam ile karşılaşacağına inanılır (Tabii tanırsa.) Hızır Aleyhiselam’ın her gün bir vakti burada kılacak olmasından olsaki, Murat Paşa Camii çok temizdir. Genel olarak sürekli kapı ve penceresi açık ve girilip çıkılan camilerimizin sürekli temizlenmesi gerekirken ve çoğu iki günde bir temizlenirken, Murat Paşa’da temizlik adeta görünmeyen güçler tarafından yapılmaktadır. Halı üstleri, pencere içleri, aykkabılıklar tertemiz ve sanki hiç kullanılmamış gibidir. Yolunuz düşerse kayyum’u ile bir konuşun, sizi cami içinde dolaştırsın ve kendi gözlerinizle görün.
It is known that it was built by Murat Pasha in 1572 when he was in Erzurum as a governor. In other words, it is a whole with the madrasa (dar-ul hadith) at its head. An important legend of this building, whose minaret is separate from the mosque, is in the languages: During the construction of the Murat Pasha Mosque, which was started to be built on the foundations of the Ahmediye Mosque, Murat Pasha dreams of the person who built the previous mosque and promises to use the minaret of the old mosque in the new mosque in order to continue his reward, but forgets this dream and the promise he made in the dream. One day, a man stood in front of Murat Pasha; - "Keep your promise to Ahmet," he says. Realizing that the other person was Khidr, Pasha said, - When he asks, "Well, what will I gain from this job?" Hi Hizir; - He promises, "I will perform one of the five daily prayers in the mosque until the mosque is destroyed." Murat Pasha used the minaret of the old mosque without demolishing it, until it was destroyed by a storm in the 1920s. A new place is built in the place where it was destroyed in 1956-57 and it is built in the same place, keeping the promise given to Hızır Aleyhiselam. Therefore, even today, the minaret appears to be separate from the mosque and astonishingly unrelated to the mosque. According to this legend, it is believed that the person who performs 5 daily prayers in this mosque will meet Khidr at one of the times (if he knows.) The Murat Pasha Mosque is very clean, even if it is because Hızır Aleyhiselam will spend some time here every day. In general, while our mosques with their doors and windows open all the time, and most of them are cleaned every two days, cleaning is done by almost invisible forces in Murat Pasha. Carpet tops, window interiors, shoes are clean and as if they have never been used. If you go, talk to the trustee, let him walk you around the mosque and see with your own eyes.
A
Ahmet poçanoğlu on Google

Murat Paşa Camisi - Erzurum Bulunduğu mahalle ve caddeye adını veren Murat Paşa Camisi, II. Selim’in paşalarından Kuyucu Murat Paşa tarafından 1573 yılında yaptırılmıştır. Yapı, bitişiğinde bulunan hamam, Ana Hatun Türbesi ve Ahmediye Medresesi ile bir bütünlük oluşturmaktadır. Kare planlı caminin ibadet mekânını, köşelerde tromplara oturan mukarnaslı 6 sütunun taşıdığı merkezi bir kubbe örtmektedir. Son cemaat yerinin kemerlerini ayakta tutan yuvarlak gövdeli altı sütun, depremlerde zarar gördüğünden, çevreleri madeni bileziklerle desteklenmiştir. Kubbe kasnağında 12 pencere ve altında bir ayet işlemesi yer almaktadır. Kubbe tromp ve kemerleri 19. yüzyılda alçı üzerine yağlı boya kullanılarak Avrupa üslubunda çiçek ve yaprak motifleri ile bezenmiştir. Caminin dikdörtgen bir niş içerisine alınmış mihrabı, taştan ve mukarnas süslemelidir. Ayrıca ahşap kapısı, mimberi ve pencere kapakları Osmanlı ahşap işçiliğinin en güzel örnekleri arasındadır. Murat Paşa Camisinin minaresi yapıdan bağımsız olarak, sekizgen kaide üzerinde yükselir. Cami yanındaki Ahmediye Medresesi ile ortak kullanıma sahip bu minare, daha yüksek ve kalın gövdeli eski minarenin yerine, yakın bir tarihte inşa edilmiştir. Üç kubbe ile örtülü son cemaat yeri ile iç mekânı örten tek kubbeden ibaret caminin duvar yüzeyleri kesme taştan, taç kapı ve pervazları ise kırmızı kamber taşından inşa edilmiştir.
Murat Pasha Mosque - Erzurum Murat Pasha Mosque, which gave its name to the neighborhood and street it is located in, II. It was built by Kuyucu Murat Pasha, one of Selim's pashas, ​​in 1573. The building forms an integrity with the adjacent bath, Ana Hatun Tomb and Ahmediye Madrasa. The prayer space of the square-planned mosque is covered by a central dome carried by 6 muqarnas columns that sit on the trumpets at the corners. Six columns with round bodies, which support the arches of the narthex, were damaged by earthquakes, and their surroundings were supported by metal bracelets. There are 12 windows and a verse engraving under the dome rim. Dome trumpets and arches were decorated with flower and leaf motifs in European style using oil paint on plaster in the 19th century. The mihrab of the mosque, enclosed in a rectangular niche, is decorated with stones and stalactites. In addition, its wooden door, pulpit and window lids are among the most beautiful examples of Ottoman woodwork. The minaret of the Murat Pasha Mosque rises on an octagonal base, independent of the building. This minaret, which is in common use with the Ahmediye Madrasah next to the mosque, was recently built to replace the higher and thick-bodied old minaret. The walls of the mosque, which consists of the last congregation place covered with three domes and a single dome covering the interior, are made of cut stone, and the crown door and moldings are made of red camber stone.
L
Lütfü Akın on Google

Mederesesiyle, bahcesinde sadirvaniyla, tarihi dokusuyla maneviyatın iliklere kadar hissedildiği bir camii.
It is a mosque where spirituality is felt to the marrow with its madrasah, its garden with its sadirvani and its historical texture.
M
Murat Can Bayram on Google

İmam ve müezzin çok ilgili ve camii mükemmel bir tarihi eser.
The imam and muezzin are very involved and the mosque is an excellent historical monument.
E
Emin Bektaş on Google

Hızır Aleyhi selamın her gün 5 vakit namazın 1 vaktini kıldığı mübarek cami bir çok insan Hızır Aleyhi Selamı çeşitli şekillerde görmüştür.
Many people have seen the Salaam Against Khidr in various ways, in the blessed mosque where the Salaam Against Khidr performs 1 time of the 5 daily prayers.
H
Hasan Gören on Google

Ramazan denince Erzumlular tarafından yoğun ilgi gören bir camii. Camii çıkışı içilecek çayın tadı bir başka. Denemelisiniz.
It is a mosque that attracts great attention by the people of Erzum when Ramadan is mentioned. The taste of the tea to be drunk after the mosque is different. You should try.
R
Rehper Cucu on Google

MURAT RAŞA CAMİİ; Yeri: Erzincan Kapıda, Murat Paşa Mahallesinde, İlhanlı dönemine ait Ahmediye Medresesinin batısında yer alır. Tarihçe: Külliye tarzında inşa edilmiş olan caminin kitabesine göre Sultan II. Selim Hanı’ ın paşalarından Kuyucu Murat Paşa tarafından H-981/M-1573 tarihinde yaptırılmıştır. Sülüs hatla yazılmış olan kitabe. 0.58 x 1.05 m. ölçülerinde olup, caminin giriş kapısının üzerinde yer almkatadır. Cami son olarak 2005-2006 yılında Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 13.11.1976 tarih ve A-188 sayılı kararı ile koruma altına alınmıştır. Plan ve Mimari Özellikleri: Kare planlı olan cami tek kubbe ile örtülüdür. Harim kısmı tek kubbe ile örtülmüş, kubbeye geçiş tromplarla sağlanmıştır. Caminin kuzeyindeki son cemaat yeri beş gözlüdür. Caminin önündeki beş gözlü son cemaat yeri birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlanan altı sütunun taşıdığı beş kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yerinin doğu ve batı ucundaki iki kubbeli mekan, caminin cephesinden dışa taşmaktadır. Son cemaat yerindeki mukarnas başlıklı sütunlar, sivri kemerlerle birbirine bağlanmaktadır. Kubbelerin iç kısımlarında bitkisel motifli kalem işi tarzında süslemeler bulunmaktadır. Üç dilimli kemerle taçlandırılan cami kapısı, iç ve dış bükey silmelerle sınırlandırılmıştır. Girişin iki yanında sütunceler bulunmaktadır. Asıl giriş kapısı basık kemerlidir. Caminin kuzey cephesinde alt kısımda iki sivri kemer alınlıklı, güney cephesinde alt kısımda iki sivri kemer alınlıklı ve üst kısımlarda yuvar kemer alınlıklı iki penceresi vardır. Doğu ve batı cephelerde altta sivri kemer alınlıklı üçer, üst kısımlarda ise birer yuvarlak pencere görülmektedir. Kuzey cephedeki pencere alınlıklarında alçı boya üzerine yapılmış yazı kuşağı mevcuttur. Ayrıca kubbe, tromp ve kemerlerde alçı üzerine boya ile yapılmış bitkisel bezemelere yer verilmiştir. Kubbe eteğinde Allah’ ın isimleri, kubbe göbeğinde ise ayet yazılmıştır. Murat Paşa Camii yazıları İsmail Gürcan'a aittir. Cami harim kısmının kuzeyinde sütunlara oturan mahfil bulunmaktadır. İç bükey silmeyle sınırlandırılan ve taştan yapılan mihrap, beş köşeli mukarnas kavsaralıdır. Minber ahşaptan yapılmış olup, geometrik bezemelidir. Caminin 1928'de yıkılan minaresinin yerine bugünkü kare kaideli, sekizgen gövdeli, tek şerefeli ve kesme taş malzemeli minare yapılmıştır. Bu minareden dolayı camiye ayrı bir minare yapılmamıştır. Caminin güney, batı ve doğusu hazire olarak düzenlenmiş, batısında baldaken tarzında Ane Hatuna ait bir türbe bulunmaktadır. Külliyenin hamam yapısı caminin sokak aşırı güneyindedir.
MURAT RAŞA MOSQUE; Location: It is located in Erzincan Kapida, Murat Pasa District, to the west of Ahmediye Madrasa belonging to the Ilkhanid period. History: According to the inscription of the mosque built in the style of Kulliye, Sultan II. It was built by Kuyucu Murat Pasha, one of the pashas of Selim Hanı, in H-981 / M-1573. The inscription written in sulus calligraphy. 0.58 x 1.05 m. in size and is located above the entrance door of the mosque. The mosque was finally repaired by Erzurum Regional Directorate of Foundations in 2005-2006. The real estate has been protected by the decision of the High Council of Antiquities and Monuments dated 13.11.1976 and numbered A-188. Plan and Architectural Features: The square planned mosque is covered with a single dome. The harim part is covered with a single dome, and the transition to the dome is provided by trompes. The last congregation place in the north of the mosque has five eyes. The last congregation place with five eyes in front of the mosque is covered with five domes carried by six columns connected to each other by round arches. The room with two domes on the east and west ends of the narthex protrudes from the facade of the mosque. Columns with muqarnas caps in the last congregation place are connected to each other by pointed arches. Inside of the domes, there are hand-drawn decorations with floral motifs. The mosque door, crowned with a three-segmented arch, is limited by convex and convex moldings. There are colonnades on both sides of the entrance. The main entrance door is low arched. The mosque has two windows with two pointed arch pediments in the lower part on the north facade, two pointed arch pediments in the lower part on the south facade and two windows with a round arch pediment on the upper part. On the east and west facades, there are three windows with pointed arch pediments at the bottom and one round window on the upper part. There is a writing belt made on plaster paint on the window pediments on the north facade. In addition, there are vegetal decorations made with paint on plaster on the domes, trumpets and arches. The names of Allah are written on the skirt of the dome and a verse on the center of the dome. Murat Pasha Mosque writings belong to İsmail Gürcan. To the north of the mosque's harim part, there is a loge sitting on columns. The mihrab, which is limited by a concave molding and made of stone, is a five-cornered muqarnas bastion. The pulpit is made of wood and has a geometric decoration. The minaret of the mosque, which collapsed in 1928, was replaced by the present day minaret with a square base, octagonal body, single balcony and cut stone material. Because of this minaret, a separate minaret was not built for the mosque. The south, west and east of the mosque are arranged as graveyards and there is a tomb of Ane Hatuna in baldaken style to the west. The bath structure of the complex is on the far south of the mosque.
J
Jamal Alkuwari on Google

Old mosque located in the city centre behind the avam shopping mall. Many cafés shops available around the mosque ?.

Write some of your reviews for the company Muratpaşa Cami

Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information

Rating *
Your review *

(Minimum 30 characters)

Your name *