Uzm. Dr. Öyküm Bilge Fındık - İzmit Psikoterapi

5/5 based on 6 reviews

About Uzm. Dr. Öyküm Bilge Fındık - İzmit Psikoterapi

Psikolojik Sorunlara Profesyonel Destek

Ülkemizde hatta dünyamızda her geçen gün artan mutsuzluk, psikolojik savaşlar artık maalesef ki tek başına yenilemiyor… Uzman doktorlar eşliğinde psikolojik sorunları yenmek için, daha huzurlu bir ruh için doğru bir psikiyatristin kapısından içeri girmek gerekiyor.

Kentimizin başarılı Psikiyatrist& Psikoterapist Dr. Öyküm Bilge Fındık ile kliniğinde merak ettiklerimizin cevaplarını almak için buluştuk… Sıcak ve samimi tavırlarıyla bizi karşılayan Dr. Öyküm Bilge Fındık ile son dönemlerine en merak edilen psikolojik sorunlarını siz okurlarımız için öğrendik.

Merhaba, öncelikle okuyucularımıza kendinizden ve kariyerinizden bahseder misiniz?

1978, İsveç doğumluyum. 2002 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Psikiyatri ihtisasımı Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladım. Uzman olduktan sonra Kocaeli’ye geldim ve 2009-2018 yılları arasında Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yaptım. Hedefimde uzun ve zahmetli bir süreç olan psikoterapist olmak vardı. Aldığım eğitimlerden sonra Kognitif Davranışçı Terapist ve Cinsel Terapist unvanlarını aldım. Travma terapisi ve EMDR terapisi uygulayıcısı oldum. Psikoterapi alanındaki çalışmalarıma devam edebilmek için kurumumdan ayrılıp kendi kliniğim olan ‘İzmit Psikoterapi’yi kurdum ve halen burada hizmet veriyorum.

Psikiyatri alanını seçmeye nasıl karar verdiniz?

Hekimlik mesleği, insan acılarını dindirmeyi hedefler. Tıp fakültesinde Psikiyatri stajımı yaparken ruhsal acıların, bedensel acılardan daha çok yaraladığını gördüm ve bu beni çok etkiledi. Psikiyatriyi seçmeye o dönem karar verdim. Bugün işimi yaparken aldığım mesleki doyumla doğru bir karar verdiğimi bir kez daha anlıyorum.

Psikiyatrinin ilgi alanları nelerdir?

Psikiyatrinin başlıca ilgi alanları ruhsal hastalıklar ve bu hastalıkların tanı ve tedavisidir. Bu tedavilerde ilaçların yanı sıra insanın duygusal, düşünsel özelliklerini hedef alan psikoterapi de meslek alanımızda yer alır. Herhangi bir ruhsal hastalığa sahip olmayan kişiler de psikoterapiye ihtiyaç duyabilirler. Dolayısıyla insan ruhuna dokunan her durum psikiyatrinin alanına girer.

En yaygın gördüğünüz psikiyatrik hastalıklar nelerdir?

En yaygın olanlar depresyon, kaygı bozuklukları, panik bozukluk, sosyal fobi, obsesif kompulsif bozukluk (takıntı hastalığı), kişilik bozuklukları, bipolar bozukluk gibi hastalıklardır. Ayrıca Marmara depreminden dolayı travma sonrası stres bozukluğu da bu bölgede oldukça sık görülmektedir.

Sizin özellikle ilgilendiğiniz tedavi alanları neler?

Bireysel psikoterapi, cinsel terapi, psikolojik travmalar, EMDR terapisi ve bağımlılık tedavileri en çok ilgilendiğim alanlar.

Kabul ettiğiniz belli bir tedavi ekolü var mı?

Evet. Bilişsel davranışçı terapist olduktan sonra yıllarca bu ekolde çalıştım. Bu ekolde daha çok güncel sorunlar ve düşünce, duygu ve davranış arasındaki ilişkiler çalışılır. Kişide sıkıntı yaratan belirtiler hedef alınır, sıkıntıya sebep olan düşünce biçimleri yeniden gözden geçirilir ve sorun çözmede yardımcı olacak yeni stratejiler öğretilmesi amaçlanır. Ancak son yıllarda aldığım eğitimlerle buna ek olarak farklı bir ekol olan dinamik psikoterapi alanında da çalışıyorum.

Bu yöntemde ise terapide kişinin çocukluğundan bu yana geçirdiği tüm yaşam deneyimleri derinlemesine incelenir. Bu şekilde danışanın kendisini tanıması sağlanır. Onu etkileyen yaşantılarının farkına varır. Geçmiş yaşantılar, çocukluk dönemi ve bugün arasında bağlantılar kurulur, farkındalık geliştirilir. Böylece, olayların üstesinden gelmesini engelleyen tutumlarını değiştirir. Her hastanın durumu kendine özgüdür, dolayısıyla herkese ayrı, kişiye özel bir terapi planı oluştururuz. Hangi ekolle yola devam edeceğimize de buna göre karar veririz.

Psikoterapi kimlere uygulanır?

Psikoterapi tüm ruhsal hastalıkların yanı sıra yaşama ait her türlü zorlukta başvurulabile   cek bir yöntemdir. Örneğin; ilişki, evlilik, ayrılık, boşanma sorunları, iş-okul sorunları, kaygı ve korkular, sevdiğimiz birinin kaybı, öfke kontrol sorunu, psikolojik, fiziksel, cinsel travmalarda ve diyabet, kanser gibi uzun süren, ciddi sağlık sorunlarıyla başa çıkmayı artırmak için de uygulanır.

Size göre önce ruh sağlığı mı, beden sağlığı mı?

Ruh ve beden bir bütündür. Pek çok bedensel belirti ruhsal bir hastalığa, pek çok ruhsal belirti de bedensel hastalıklara işaret edebilir. Ruhsal sorunlar ve stres bazı bedensel hastalıklara zemin hazırlar ya da var olan durumu kötüleştirebilir. Aynı şekilde ciddi bedensel hastalıklar kişide belirsizlik, umutsuzluk, gelecek endişesi, tedaviye alışmada güçlük gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle tedavi yaklaşımlarımda kişiyi bir bütün olarak ele almayı tercih ediyorum.

Cinsel terapi nedir? Nasıl uygulanır?

Cinsel terapi, cinsel sorunların seans içinde konuşularak ele alındığı, çeşitli ev ödevlerinin verildiği bir tür bilişsel davranış terapisidir. Cinsellik toplumumuzda fazla konuşulamayan bir konu ve mahrem bir alan olduğu için danışanlarımız bazen biraz tedirginlik, çekingenlik hissedebiliyorlar. O nedenle öncelikle terapi için güven ilişkisi kurmak ve mahremiyete özen göstermek ilk kuralımız.

Tedavi beklentileri ve taleplerini anlayıp bilgilendirme yapılır. Sorun belirlenir ve ona yönelik tedavi planlanır. Başvuran kişinin cinsel partneri varsa tedaviye çift olarak alınır, yoksa tek başına devam edilir. Çift olarak alınan tedavilerde başarı oranı daha yüksektir. Cinsel terapist beden muayenesi yapmaz, yapmamalıdır. Sorunun bedensel bir hastalıktan kaynaklandığı düşünülüyor ise ilgili branşa yönlendirme yapılır.

Cinsellik sadece bedensel değil, psikolojik ve sosyal bir konudur. Bazen cinsel sorunların altında ilişki sorunları, depresyon, takıntılar, ebeveyn olmakla ilgili kaygılar, travmatik yaşantılar gibi ruhsal nedenler yatar. Bu nedenledir ki cinsel terapi, konusunda eğitim almış deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından uygulanması gereken bir tedavidir. İlaç tedavisine genellikle ihtiyaç duyulmaz, çoğu durum için terapi teknikleri yeterli olur. Tedavide başarı oranı yüksektir.

En sık hangi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?

En sık başvuru nedeni vajinismus, cinsel isteksizlik, erken boşalma, ereksiyon sorunları, orgazm bozuklukları ve cinsel yönelime bağlı sorunlardır. Ülkemizde cinsel sorunlar sık görülmektedir. Bunun sebepleri ise cinsel eğitimsizlik, deneyimsizlik, bilgi eksikliği ve cinsellikle ilgili yanlış inanışlardır.

EMDR terapisinden de bahseder misiniz? Kimlere uygulanır?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) güçlü bir psikoterapi yöntemidir. Bu yöntem Türkiye’de ilk kez 1999 Marmara depremiyle birlikte uygulanmaya başlandı. Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden bilgi işleme anlamına geliyor. Beynimiz günde yaklaşık 20.000 anı depoluyor ve bu bilgileri işliyor. Geçmiş yaşantılarımızda bizde korku, dehşet, kaygı, üzüntü, hayal kırıklığı gibi olumsuz duygular yaşatan anılarımız beynimizde farklı bir biçimde kaydediliyor. Yani bize rahatsızlık veren anılar beyinde işlenmeden kalıyor. Adeta hazmedilmemiş bir yemek gibi bizi rahatsızlık veriyor ve bir takım belirtilere yol açabiliyor. Örneğin; depresif ruh hali, kaygılar, korkular, panik ataklar, takıntılar, istenmeyen düşünceler, uykusuzluk, özgüven sorunları, başarısız ya da değersiz hissetme, öfke kontrolünde güçlük bunlardan sadece birkaçı…

EMDR yöntemi ile bugünkü ruhsal belirtilerle işlenmemiş bu anılar arasında bağlantı kurup beynin bu anıları işlemesini sağlıyoruz, yani kişiyi olumsuz anılarına karşı duyarsızlaştırıyoruz. Doğal afetler, kazalar, kayıplar, cinsel taciz, savaş gibi büyük travmalarda kısa sürede çok etkili bir yöntemdir. Bunların yanı sıra başta çocukluk çağı olmak üzere her yaşta yaşanan şiddete maruz kalma, aşağılanma, reddedilme, ihmal, ihanet gibi travmatik olayların da kişinin bugünkü hayatını etkilemesini engelliyoruz. Terapi sonrasında sadece psikolojik belirtiler ortadan kalkmıyor, aynı zamanda yeni bakış açısı kazanılıyor ve bu kişinin ilişkilerini, bakış açısını değiştiriyor.

Kişiler hangi durumlarda profesyonel desteğe başvurmalı?

Profesyonel destek almak için mutlaka bir hastalık olması gerekmez. Günlük yaşantısında sorunlarla başa çıkmada güçlük yaşayan herkes destek alabilir. Burada kişinin stresin üstesinden gelip gelemediği önemlidir. Eğer ilişkileri bozulmaya, iş performansı etkilenmeye, yaşam kalitesi düşmeye başlamışsa bir an önce psikoterapiye başvurması gerekir. Artık toplumda bu alandaki farkındalık arttığı için başvuru oranları da son yıllarda oldukça arttı. Özellikle evlilik, ilişki, okul, iş sorunları, ayrılık-boşanma durumları, aile içi iletişim sorunları en çok gördüğümüz başvuru nedenleri arasında.

Antidepresan kullanımı son yıllarda çok yaygınlaştı. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülkemizde yılda yaklaşık 9 milyon kişi ruh ve sinir hastalıkları nedeniyle doktora başvuruyor. Evet, antidepresan kullanımı son on yılda 2.5 kat arttı. Bu artışın nedenlerinden biri Psikiyatri hizmetinin daha ulaşılabilir olması. Ancak polikliniklerde hastalara yeteri kadar vakit ayrılamıyor ve ne yazık ki hekime ilaç tedavisinden başka bir seçenek bırakılmıyor, oysaki çoğu meslektaşımın arzusu bu değil.

Bir diğer neden, başvuranların sorunları için hızlı çözüm arayışında olmaları. Maalesef mutsuz hissetmek depresyon sanılıyor, nedenini ve çözümü bulmak yerine bir an önce bu duygudan kurtulmak isteniyor. Depresyon ise tedavi edilmesi gereken, günlük hayatı çok etkileyen önemli bir hastalıktır, ancak antidepresan kullananların çoğunda depresyon yok.

Siz hastalarınıza ilaç başlama konusundaki yaklaşımınız nedir?

Öncelikle danışanlarımı değerlendirirken başvuru nedenini, tedavi beklentisini, ihtiyaçlarını belirliyorum. Çünkü onların isteklerini, taleplerini anlamak tedavinin ilk koşuludur. Bazen ilaca çok tepkili olan, bazen de ihtiyacı olmadığı halde ilaç isteyen hastalarım oluyor. Bunları açıkça konuşup, kişiye ihtiyacına göre tedavi alternatifleri sunuyorum. Eğer ilaç kullanmayı gerektirecek psikiyatrik bir durum var ise elbette ilaç öneriyorum. Ancak ilaç tedavisinin psikoterapi ile birlikteliği çok daha iyi sonuç vermektedir. Psikoterapi ilaç tedavisinden daha uzun ve zahmetlidir ancak daha kalıcı çözüm sunar.

Türkiye’de depresyon kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülüyor. Bunun nedeni nedir?

Evet, kadınlarda depresyonu iki kat daha fazla görüyoruz. Her 5 kadından biri yaşam boyu en az bir kez depresyon geçiriyor. En önemli sebebi kadınlardaki yoğun hormonal aktivite. Özellikle hamilelik ve doğum sonrası dönemlerde risk artar. Biyolojik nedenler dışında toplumsal cinsiyet rolleri, annelik, iş yaşamındaki eşitsizlikler gibi kadının yaşadığı ağır yükler de diğer etkenler arasında sayılabilir.

Profesyonel yardım almak isteyen ancak çekinceleri olan kişilere ne önerirsiniz?

Bu çekinceler daha çok damgalanma korkusu, çevreden gelebilecek tepkiler, ilaç kullanmak istememe ve hemen ilaç önerileceğini düşünme nedeniyle olmaktadır. Ayrıca anlatacaklarından dolayı terapistin kendisini yargılayacağı endişesi ve güven sorunu da hiç nadir değildir. Bu nedenlerle tedaviye başvurmaktan kaçınma kişiyi yalnızlaştırır, erteledikçe var olan sorunlara yenileri eklenir. Psikoterapilerde temel ilke mahremiyetin ve güven ilişkisinin sağlanmasıdır.  Burada önemli olan tedavinin mutlaka bilimsel ve etik çalışan, klinik deneyimi olan uzman psikiyatristler veya klinik psikologlar tarafından yapılması gerektiğidir. Çünkü psikoterapi tıbbi bir müdahaledir. Hangi duygunun ve davranışın tedavi ile düzelebileceği ancak bu alanda eğitim almış klinik tecrübesi olan uzmanlar tarafından anlaşılabilir.

Kaynak : Time Kocaeli

Contact Uzm. Dr. Öyküm Bilge Fındık - İzmit Psikoterapi

Address :

Demokrasi Cd. No:65 D:5, 41050 İzmit/Kocaeli, Turkey

Phone : 📞 +99
Website : https://www.izmitpsikoterapi.com/
Categories :
City : İzmit/Kocaeli

Demokrasi Cd. No:65 D:5, 41050 İzmit/Kocaeli, Turkey
U
Uğur Sari on Google

N
Nejla YILMAZ on Google

F
Ferda Bekpinar on Google

A
Abdullah Sağlam on Google

E
Ersin Mutlu on Google

Dalında mükemmel bir doktor çok teşekkür ederim.
Thank you very much for the excellent doctor in your branch.
A
Andreea Perczi on Google

A very welcoming staff that makes you feel at ease. The Dr. Öyküm, very professional and I am very happy to have met her because she helped me to overcome some of my fears with just one meeting. I will definitely go back to her when I need psychological help. Thank you very much and see you again when I'll be back in Turkey.

Write some of your reviews for the company Uzm. Dr. Öyküm Bilge Fındık - İzmit Psikoterapi

Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information

Rating *
Your review *

(Minimum 30 characters)

Your name *