Tarihi Tahtalı Hamam

4.6/5 based on 8 reviews

Contact Tarihi Tahtalı Hamam

Address :

Halep Cd. No:125, 44120 Battalgazi/Malatya, Turkey

Categories :
City : Battalgazi/Malatya

Halep Cd. No:125, 44120 Battalgazi/Malatya, Turkey
H
Hasan Yildirim on Google

Eski hamamlar nerede sıra bulunmuyordu şimdi ilgisiz
Where were the old baths, there were no queues, now they are irrelevant
S
Sinan Aksoy on Google

Aslına uygun restora edilmiş Tarih için önemli nokta
Restored to its fidelity Highlight for history
c
cemalca on Google

harabe yapıyı ayağa kaldırmışlar çok güzel bir müze haline getirmişler keyifle dolaşılabilecek ,görülmesi gereken bir müze
they have made the ruin structure a beautiful museum.
E
Engin Ayhan on Google

Güzel tarihi bir yer camisi bakımlı
Beautiful historical place mosque well maintained
N
Nisa Yıldız on Google

19.yy osmanlı dönemi eseri. 1965 yılına kadar aktif olarak kullanılmış bir hamam. Küçük olmasına rağmen görülmesi gereken güzel bir müze.
19th century Ottoman period work. An active bath until 1965. Although small, it is a beautiful museum to be seen.
M
Minnoş TV on Google

Malatya Battalgazi ilçesinin B.Mustafa Paşa mahallesinde Tahtalı Minare Camii’nin kuzeyinde 75 ada, 380 numaralı parselde yer almaktadır. Hamam, Ankara Kültür Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından 16.05.1986 tarih ve 2329 sayılı kararı ile koruma altına alınmıştır. Malatya Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden alınan bilgilere göre; hamam, 23.09.2014 tarihinde kamulaştırılmış ve bahçe alanı dahil 771.64m2 alan üzerine kurulmuştur. Güney-Kuzey doğrultusunda inşa edilen hamam 19.yy. ın başlarında yapılmış olup kesin tarihi bilinmemektedir, sıcaklığı haçvari dört eyvanlı ve köşe halvet hücreli bir plana sahiptir. Hamamın dış duvarları sağır ve cepheleri düzgün sıralar halinde kaba yonu taşlar ile örülü olup duvar köşelerinde ise kesme taşlar kullanılmıştır. Yaklaşık 300 m2 bahçesi olan hamam 476 m2 alan üzerine inşa edilmiştir. Soyunmalık bölümü 12x12 m. ebadında olup kare bir plana sahiptir.Bu bölüm geniş tromplar üzerine oturan yuvarlak kasnaklı bir kubbe ile örtülüdür. Soyunmalığın güney,doğu ve batı cephelerinde seki mevcuttur. Soyunmalık mekanının kuzey cephesinde yer alan yuvarlak kemerli bir kapı açıklığı ile ılıklık bölümüne geçilir. Ilıklık mekânının batıda yer alan kısmında 2 helâ bulunur, bu helâların karşısında da iki tıraşlık vardır. Ilıklığın doğusunda yer alan bölüme yuvarlak kemerli bir kapı açıklığı ile geçiş sağlanır.Bu bölümde 50cm yüksekliğinde bir seki üzerine oturtulmuş üstü açık (su deposu olduğu düşünülen) bir mekan bulunmaktadır. Sıcaklık bölümüne geçiş yuvarlak kemerli bir kapı açıklığıyla sağlanmıştır. Sıcaklık “haçvari dört eyvanlı ve köşe halvet hücreli” plandadır. Halvetler kubbe, eyvanlarda ise tonoz örtü kullanılmıştır. Eyvanlarda üçer, halvetlerde dörder taş kurna yer almaktadır. Sıcaklık mekanının kuzeydeki eyvanından basamakla çıkılan dikdörtgen formlu bir açıklık ile su deposuna bağlantı sağlanmıştır. Külhan ağzı, kuzey cephede su deposunun kuzey duvarında görülmektedir. Yapılan restorasyon, tarihsel belge niteliğindeki kültür ürününün gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için yapılan müdahaleleri kapsayan bir uygulama olmuştur. Amaç, yapının tarihsel kimliğini ve belge değerini korumaktır. Restorasyon sonucu Hamam Müzesi olarak işlevlendirilen yapıda, Türk hamam ve temizlik kültürünü belgeleme, koruma ve geleceğe aktarma amaçlanmıştır. Türk hamamlarında yüzyıllardır kullanılan tekstil ürünleri, metal ve kemik eşyalar sergilenmektedir. Türk hamam kültürü ekseninde oluşan gelenekler ve sözlü kültür öğeleri başka bir deyişle somut olmayan kültürel miras da müzede kostümlü müze uzmanları, amatör tiyatro gösterileri, konferanslar, galeri konuşmaları ve işitsel sergilemeler ile tanıtılmaya ve genç kuşağa aktarılmaya çalışılmaktadır.
It is located in the B.Mustafa Paşa neighborhood of Malatya Battalgazi district, north of Tahtalı Minare Mosque, on the 75th block, parcel no. 380. The bath was taken under protection by the Ankara Cultural Heritage High Council with the decision dated 16.05.1986 and numbered 2329. According to the information received from Malatya Land Registry and Cadastre; The hamam was expropriated on 23.09.2014 and was built on an area of ​​771.64m2 including the garden area. The bath, built in the South-North direction, dates back to the 19th century. It was built at the beginning of the century, and its exact date is not known. It has a plan with four cross-like iwans and corner private cells. The outer walls of the bath are deaf and the facades are built with rough cut stones in neat rows, and cut stones are used at the wall corners. The bath, which has a garden of approximately 300 m2, was built on an area of ​​476 m2. The dressing area is 12x12 m. It is in size and has a square plan. This section is covered with a round drum dome resting on wide squinches. There is a bench on the south, east and west facades of the dressing room. A round-arched doorway on the northern façade of the dressing room leads to the warm room. There are 2 toilets in the western part of the warm room, and there are two toilets opposite these toilets. Access to the section to the east of the warm room is provided by a round-arched doorway. In this section, there is an open-top space (thought to be a water tank) on a 50cm high bench. The transition to the warm room is provided by a round arched door opening. The temperature is in the plan with “cross-like four iwans and corner private cells”. Domes were used for private rooms, and vaulted covers were used for iwans. There are three stone basins in each of the iwans and four each in the private rooms. The connection to the water tank is provided through a rectangular opening, which can be reached by a step from the northern iwan of the hot room. The Kulhan mouth can be seen on the north wall of the water reservoir on the north façade. The restoration has been an application that includes the interventions made in order to transfer the cultural product, which is a historical document, to future generations. The aim is to preserve the historical identity and document value of the building. The purpose of the building, which was functionalized as a Turkish Bath Museum after the restoration, was to document, protect and transfer the Turkish bath and cleaning culture to the future. Textile products, metal and bone items used for centuries in Turkish baths are exhibited. The traditions and oral culture elements formed on the axis of Turkish bath culture, in other words the intangible cultural heritage, are tried to be introduced and transferred to the younger generation in the museum with costumed museum experts, amateur theater performances, conferences, gallery talks and auditory displays.
R
Ramazan Koç on Google

Hamam kültürünü anlatan güzel bir müze
A nice museum explaining the bath culture
B
Burak sağırkaya on Google

Hergün açık, çok güzel kurgulanmış. Malatya hamam kültürü hakkında bilgiler içeriyor.
Open every day, very well set up. It contains information about Malatya bath culture.

Write some of your reviews for the company Tarihi Tahtalı Hamam

Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information

Rating *
Your review *

(Minimum 30 characters)

Your name *