Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi

4.4/5 based on 8 reviews

Contact Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi

Address :

No:, Muzaffer Hamit Sk. No:6, 42040 Meram/Konya, Turkey

Website : http://www.memleket.com.tr/tahir-ile-zuhre-cami-ve-turbesi-1069979h.htm
Categories :
City : Meram/Konya

No:, Muzaffer Hamit Sk. No:6, 42040 Meram/Konya, Turkey
y
yavuz akın on Google

Tarihteki Tahir ile Zühre nin defin olduğu türbedir
It is the tomb where Tahir and Zühre are burials.
s
sedat keskin on Google

Türbenin duvarlarına maalesef kendini bilmez tarihe ve aşk'a saygısi olmayanlar tarafından sprey boya ile güya sevgi ve aşk sözcükleri yazılmış.
Unfortunately, the words of love and love were written on the walls of the tomb by spray paint by those who do not respect the history and love.
O
Olcay Zorba on Google

Mistik bir havası var ancak bayanların namaz kıldığı bölüm hiç güzel değildi duzenlenirse daha çok ziyaretçi gelecektir
It has a mystical atmosphere, but the ladies' prayer was not nice at all.
y
yılmazer yılmaz on Google

Etrafı çok güzel, atmosferi mükemmel. 13. YY. dan kalma bir cami. Tarihi dokusu muhafaza edilmiş ancak anladığım kadarıyla yan tarafından yol geçirilirken bir kısmı tahrip edilmiş. Karkası orjinalliğini koruyor. Ancak içinde türbe göremedim. Dışına takılan klima ve çerçeve camı kırılıp içeri sokulan boru hoş olmamış. İçi çok küçük ama muazzam güzel. İçindeki duvarda dökülmeler var, neden yapılmadığını anlayamadım. Ama cami gerçek Konya dokusunu yansıtıyor. Ayrıca genç bir hoca var ikindi ezanını muhteşem okuyor..
The surroundings are very nice, the atmosphere is excellent. 13. YY. is a mosque dating from. Its historical texture has been preserved, but as I understand it, some of it was destroyed by the side. The carcass is original. However, I could not see the tomb inside. The outside air conditioning and frame glass were broken and the inserted tube was not pleasant. The inside is very small but enormously beautiful. There are spills on the wall inside, I did not understand why it was not done. But the mosque reflects the real Konya texture. There is also a young teacher.
K
KADRİYE ARİFE Tepeli on Google

Hep önünden gectigim bir camiydi hikayesini okudum mimarisi cok güzel kesfedilmesi gereken turizm acilmasi gereken bir yapıt
It was a mosque that I always passed by, I read its story, its architecture is beautiful, it is a work that needs to be explored, tourism should be opened
F
Fatih Özerdem on Google

İ.Hakı Konyalı’ya göre mescid, Sahib-Ata Fahreddin Ali’nin daru’l-huffazı ve mescidiydi. Klasik Anadolu Selçuklu mescitlerinin taşıdığı özelliklere sahip olan mesit, tuğla ve çini malzemenin kullanımı için önemli bir örnek özelliğini göstermektedir. Özellikle de kubbenin merkezinde yer alan mozaik çini ile yazılan dört halife ve Hz. Peygamberin isimleri çok sık görülen düzenlemeler değildir. Bu yönü ile yapı, Anadolu Selçuklu mimarisi içinde önemli bir yere sahiptir.
According to İ.Hakı Konyalı, the masjid was the daru’l-huffazı and masjid of Sahib-Ata Fahreddin Ali. Mesit, which has the characteristics of the classical Anatolian Seljuk mosques, is an important example for the use of brick and tile material. Especially in the center of the dome mosaic tiles written with four caliphs and Hz. The names of the Prophet are not very common regulations. With this aspect, the structure has an important place in Anatolian Seljuk architecture.
A
Ahmet Meramlı on Google

TAHİR İLE ZÜHRE) MESCİDİ Beyhekim mahallesinde olan ve bugün Zafer Medanı (Gedavet Parkı) çıvarında olan mescid ;Anadolu Selçuklu Döneminin en uzun kariyerine sahip politik kişiliklerden biri olan Sahip Ata Fahreddin Ali ‘Tahir ile Zühre’ diye de bilinen Konya Sahip Ata Mescidi, Çeşmesi, Karamanoğulları tarafından yıkılan Darü’l-Huffazı ile birlikte Sahip Ata’nın Konya Kalesinin Çeşme Kapısı civarında yaptırdığı bir başka külliyesidir.Ayrıca Arzu ile Kanber ve Dön Baba Mescidi olarak da bilinir. Kitabesi olmayan yapı, Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. 13. yüzyıl sonuna tarihlendirilmektedir.Konya Tarihi kitabı yazarı İbrahim Hakkı Konyalı, Tahir ile Zühre Cami ve Mescidi ile ilgili olarak şöyle demiştir: “Mabedin asıl kapısı sağ tarafından doğuya açılır. Kapının yanlarını ve üstünü zengin istaiaktitler, mavi, mor ve siyah çiniler süsler, kapının üstünde camiyi yapanı, yaptıranı ve yapıldığı tarihi gösteren hiç bir kitabe yoktur. Bu kısmın beşikörtüsüne yakın olan şakfi tuğla ile o kadar güzel işlenmiştir ki ben Konya'da böyle bir tuğla işçiliğine rastlamadım. Kandil yerinde siyah ve mavi çinilerden yapılmış göbek görülür. Burada da alçı istalaktitli bir de mihrapçık vardır. Bu son cemaat yerinden Mabede açılan kapı sonradan kapatılmıştır. Şimdi burası ev sahibinin izbesi - kiları halindedir. Mabedin istalaktitli mihrabı fevkalade güzeldir, istalaktitlerin yanlarında mavi, üstlerinde mor çiniler kullanılmıştır. Daha üstte parça halinde çiniler görülür. Mihrabın sağındaki ve solundaki çini parçaları yok olmuştur. Tek ve sağır kubbesinde tuğlaların zikzaklı bir surette kullanılmasından güzel bir şekil doğmuştur. Şimal tarafına da bir kapısı vardır. Mabedin solunda ve son cemaat yerinin ittisalinde küçük kubbeli bir kısım vardır. Kapısı Mabede açılan bu kısım türbedir, içeride iki yatır vardır. Tahir ile Zühre denilen bu iki zatın sandukalarının başuçlarında erkek serpuşları görülür. Türbenin doğuya açılan penceresinin üstünü ve diğer taraflarını mavi ve yeşil sırçalar sarar. Burada altışar yıldız şeklinde mavi çiniler görülür. Mabedin Kubbe askılıklarında seda aksini temin için küpler kullanılmıştır. Kubbenin kandil asılacak yerinde de çiniler vardır. Kubbeye kufi hat ile ve beyaz çini ile Lafza-i Celal ve sülüs ile Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman ve Ali yazılmıştır. Mabedin içinde ve şamdanlık üzerinde kırık bir mezar taşı vardır. Bu taşın türbedeki gömülü olanlardan birisine ait olması çok muhtemeldir. Maalesef yarısı yoktur. Eğer tamam olsaydı Mabedin karanlık tarihi üzerine Projektör tutabilirdi. Taşın bir tarafında Selçuk süsüyle yazılıdır.. Mabette 17 şamdan vardır.
ZÜHRE WITH TAHİR) MESCİDİ The mosque, which is located in Beyhekim district and today is around the Zafer Medan (Gedavet Park); Owner Ata Fahreddin Ali, one of the political figures with the longest career in the Anatolian Seljuk Period, also known as 'Tahir and Zühre', Konya Sahip Ata Mosque, Fountain, It is another complex built by Sahip Ata around the Çeşme Gate of Konya Castle together with Darü'l-Huffazı, which was destroyed by Karamanoğulları. It is also known as Arzu and Kanber and Dön Baba Mescid. The building without an inscription was built by Sahib Ata Fahreddin Ali. It is dated to the end of the 13th century. The author of the book History of Konya, İbrahim Hakkı Konyalı said about Tahir and Zühre Mosque and Masjid: “The main gate of the temple opens to the east from the right. Rich statues, blue, purple and black tiles adorn the sides and top of the door, and there is no inscription on the door showing the person who built the mosque, the person who built it and the date it was built. The temple of this part, which is close to the cradle cover, is so beautifully worked with brick that I have not encountered such a brick work in Konya. In the place of the lamp, a belly made of black and blue tiles is seen. There is also an altar with plaster stalactite. The door opened to the Temple from this last congregation place was closed later. Now, this place is a part of the house owner. The stalactite altar of the temple is exceptionally beautiful, with blue tiles on the sides of the stalactites and purple tiles on top. On the upper part, tiles are seen in pieces. The tiles on the right and left of the mihrab have disappeared. A beautiful shape is born from the use of bricks in a zigzag pattern in the single and deaf dome. It also has a door to the northern side. There is a small domed part to the left of the temple and in the allotment of the last congregation place. This part, the door of which opens to the Temple, is the tomb, there are two yachts inside. Male sprinkles can be seen on the heads of the sarcophagi of these two people, called Tahir and Zühre. Blue and green glass surrounds the top and other sides of the tomb's window opening to the east. Here, six star shaped blue tiles are seen. Cubes are used in the dome hangers of the Temple to provide the seda axis. There are also tiles in the place of the dome where the oil lamp will be hung. The dome is written with kufi calligraphy and white tiles with Lafza-i Celal and thuluth and Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman and Ali. There is a broken gravestone inside the temple and on the candelabra. It is very likely that this stone belongs to one of the buried ones in the tomb. Unfortunately there is no half. If it were complete, he could hold the Projector on the dark history of the Temple. It is inscribed with Selçuk ornament on one side of the stone. There are 17 candlesticks in the temple.
B
BÜLENT BİNOL on Google

Beyhekim mahallesinde olan ve bugün Zafer Medanı (Gedavet Parkı) çıvarında olan Türbe halk hikayelerine geçmiş Tahir ile Zühre'ye aittir.
The Mausoleum, which is in Beyhekim neighborhood and today is in the center of Victory Medan (Gedavet Park), belongs to Tahir and Zühre.

Write some of your reviews for the company Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi

Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information

Rating *
Your review *

(Minimum 30 characters)

Your name *