Surp Sargis Kilisesi
4.3/5
★
based on 8 reviews
Contact Surp Sargis Kilisesi
Address : | Talu Sk. No:51, 21300 Sur/Diyarbakır, Turkey |
Categories : |
Church
,
|
City : | Sur/Diyarbakır |
b
|
berxo begzan on Google
★ ★ ★ ★ ★ Bir tarih böyle bi şekilde yok edilemez
A history cannot be destroyed in such a way.
|
R
|
Ramazan Akol on Google
★ ★ ★ ★ ★ Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nde bulunan ve “Çeltik Kilisesi” olarak da bilinen tarihi Ermeni “Surp Sarkis” kilisesi tamamen yıkılma tehlikesi altında.
Kilise, tarihi boyunca tahıl ambarı, ahır ve en nihayet Çeltik Fabrikası olarak kullanıldı. Alipaşa Mahallesi’nde bulunan ve Katolik Ermenilere ait olan Surp Sarkis Kilisesi, ‘Hızır İlyas Kilisesi’ olarak da anılıyor.
The historic Armenian “Surp Sarkis de church, also known as the“ Rice Church “in the historic Sur District of Diyarbakır, is in complete danger of collapse.
Throughout its history, the church was used as a granary, barn and finally as a paddy factory. The Church of Surp Sarkis, located in the Alipaşa neighborhood and belonging to the Catholic Armenians, is also known as the Hizir Ilyas Church.
|
F
|
Fahrettin çiftçi on Google
★ ★ ★ ★ ★ Ali Paşa mahallesinde bulunan Surp Sarkis Kilisesi Ermeni Gregoryen Cemaati Vakfı adına kayıtlı olup; Katolik Ermenilere ait bir kilisedir. Kilise, Çeltik Kilisesi ve Hızır İlyas Kilisesi olarak da anılmaktadır. Kilisenin tarihi yazılı kaynakların yetersizliği ve kitabenin olmayışı nedenlerinden ötürü yapılış tarihi bilinmemektedir. Plan ve mimari özelliklerine bakılarak 16. Yüzyıla tarihlendirilmektedir. Yapı bir dönem çeltik fabrikası olarak da kullanılmış olup, günümüzde yıkık ve boş durumdadır. Bitişiğine inşa edilmiş gecekondu sakinleri avluyu evsel amaçlar için kullanmaktadırlar. Kilise; üç nefli bazilikal planlıdır. Dört kemer dizisinin birbirinden ayırdığı beş nefli kilise iki katlı bir yapıdır. Kilisede kullanılan ana yapı malzemesi Diyarbakır yöresine özgü siyah bazalt taştır. Kilise, düzgün kesme taş bloklar kullanılarak yığma yapım tekniğinde inşa edilmiştir. Ana yapı malzemesi olan volkanik bazalt taşına; demir, toprak, ahşap ve kireç harcı, eşlik etmektedir. Duvarlar, sütunlar, sütun başlıkları, kemerler, merdiven basamaklarında, kapı ve pencere lentolarında ayrıca döşemelerde de bazalt taş kullanılmıştır.
Surp Sarkis Church in Ali Pasha neighborhood is registered on behalf of the Armenian Gregorian Community Foundation; It is a Catholic church. The church is also known as the Çeltik Church and Hızır İlyas Church. The date of construction of the church is unknown due to insufficient written resources and lack of inscription. It is dated to the 16th century by looking at its plan and architectural features. The building was used as a paddy factory for some time and is now in ruins and empty condition. Slum residents built adjacent use the courtyard for domestic purposes. The church; It has a basilica plan with three naves. The five-nave church, which is divided into four arches, is a two-storey building. The main building material used in the church is black basalt stone peculiar to Diyarbakır region. The church was built in masonry construction technique using smooth cut stone blocks. The main building material is volcanic basalt stone; iron, soil, wood and lime mortar are accompanied. Basalt stone is used in the walls, columns, column heads, arches, stair steps, door and window lintels, as well as in the floors.
|
T
|
Turan GENÇ on Google
★ ★ ★ ★ ★ Sürgün edilen Ermeni halkından geriye kalan hüzünlü bir harabe burası. Diğer pek çok halk ve topluluk gibi Ermeniler de gitti ve Diyarbakır bir parça daha kurudu. Mıgırdiç Margosyan'ın kiliseden geriye kalan bu harabeye kapanıp hikayesini yazmasını isterdim- sadece ve sadece vicdanlarımız biraz sızlasın diye. Kilisenin ne zaman inşa edildiği bilinmiyor- tahminler, on altıncı yüzyıl yönünde, ama kesin bilinen şu ki kilise, Ermeni katliamından sonra ahır ve ambar olarak kullanılmış, daha sonraları ise, çeltik fabrikasına dönüştürülmüş. Bu gün itibariyle harabenin de tümden ortadan kaldırılma ihtimali var, kentsel dönüşüm kapsamında. Burası, kilise artığı bir harabe görünümündeki sessiz bir ağıt ve yürek sızısı.
This is a sad ruin left over from the exiled Armenian people. Like many other peoples and communities, Armenians also left and Diyarbakır dried up a little more. I wish Mıgırdiç Margosyan would fall into this ruin left over from the church and write his story - just so that our consciences might sting a little. It is unknown when the church was built - estimates are towards the sixteenth century, but it is certain that the church was used as a barn and warehouse after the Armenian massacre, and later it was converted into a paddy mill. As of today, there is a possibility that the ruin will be eliminated altogether, within the scope of urban transformation. This is a silent lament and heartache in the form of a church ruin.
|
H
|
Hatice Aygün on Google
★ ★ ★ ★ ★ Bu nasıl bir rezalet.Kendi tarihinizi en azından koruyun.Din,dil,ırkçılık bir ülkenin kültürünün bittikliğidir.
What a disgrace. Protect your own history at least. Religion, language, racism is the end of a country's culture.
|
S
|
Seyfi Dogan on Google
★ ★ ★ ★ ★ Acilen onarilmasi gerekir 500 yillik kilise...butun tarihi yapilar kiliseler dahil..turizme kazandirilmasi gerekir neden yapilmiyor...din dil irk ayirimi yapilmaksizin...
Misir gibi bi ulke tarihe nasil sahip cikiyor..bi ornek alsin bizimkiler......
It needs to be repaired urgently. The 500-year-old church...all historical buildings, including churches..must be brought into tourism.Why isn't it done...without any discrimination based on religion, language or race...
How does a country like Egypt claim history.. Let us take an example......
|
S
|
Safa Baran Öcal on Google
★ ★ ★ ★ ★ Sur içinde kalmış Ermeni katoliklerine ait ender bir yapı. Harabe halde olması can yakıyor. Bir de üstüne kamulaştırılmış ve yıkılma tehtidi altında. Umarım bu harabe halinden kurtulup ibadete ve turizme açılır.
It is a rare building belonging to Armenian Catholics who stayed in the city wall. It hurts to be in ruins. He is also nationalized and threatened with collapse. I hope you get rid of this ruin and open to worship and tourism.
|
I
|
Isma NTC on Google
★ ★ ★ ★ ★ Beautiful and Heartbreaking
|
Write some of your reviews for the company Surp Sargis Kilisesi
Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information
Recommend a place for you