Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami

4.9/5 based on 8 reviews

Contact Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami

Address :

Cumhuriyet Cd. 106 b, 05300 Merzifon/Amasya, Turkey

Categories :
City : Merzifon/Amasya

Cumhuriyet Cd. 106 b, 05300 Merzifon/Amasya, Turkey
M
Melih Özkan on Google

Merzifon'un simgesi haline gelen meydandır. Merzifon'un merkezinde bulunur. Etrafında her ihtiyaca uygun bir sürü dükkan ve arka caddesinde pazar bulunur. Etrafında dinlenmek için çok güzel oturma yerleri vardır. Sabahı akşamı her vaktinde çok güzel görünür. Merzifona gelince önünde fotoğraf çekilmesi gereken bir yerdir.
It is the square that has become the symbol of Merzifon. It is located in the center of Merzifon. There are lots of shops and shops on the back street. There are many nice seating places to relax around. It looks good on every morning. Merzifona is a place to take photos in front of.
r
ramix 05 on Google

Merzifonumuzun tarihe tanıklık etmiş, tarihi içinde fazlasıyla yaşamış ender camilerinden bir taneside bu cami dir....... Merzifonlu Kara Mustafa Paşa 'nın 1666 yılında yaptırmış olduğu bu caminin yaklaşık olarak 400 yıllık bir tarihi geçmişi vardır........ Merzifonumuzun geçmiş tarihini bugünlere kadar sergileyen önemli eserlerdendir..... Camii avlusunda bulunan şadırvan ve şadırvanın tavanındaki minyatür resim ve boyamalarda tarihi bugünümüze kadar yansıtmaktadır........
This mosque, which is one of the rare mosques of Merzifonumuz history that has lived in its history, is one of the rare mosques. It is one of the important artifacts exhibiting the past history of our Merzifonum until today.
H
HAKAN ÖZEN on Google

Osmanlı devletinin önemli sadrazamının adıyla yaptırdığı cami. Beklentiyi yüksek tutmadan gezilebilecek bir yer. Doğusundaki çarşı eskiye ait özünü korumuştur.
The mosque built by the name of the important grand vizier of the Ottoman state. A place to visit without keeping the expectations high. The east market has preserved its essence.
s
sinan güleç on Google

2009 YILINDA ZİYARET ETMİŞTİM. bUGÜN OLSA YİNE UĞRAMADAN GEÇMEM. GEZİP GÖRMEYE DEĞER TARİH KENTİ MERZİFON
I VISITED IN 2009. EVER TODAY, I WOULD NOT GO WITHOUT STAY. THE CITY OF HISTORY WORTH TO SEE, MERZİFON
M
Mehmet Bilgen on Google

Caminin en dikkat çekici yanlarından biri avludaki şadırvanıdır. 19. yy.’da yapıldığı sanılan şadırvan temel olarak ahşap yapılıdır. Şadırvanın asıl özelliği ise tavanındaki kalemişi süslemelerdir. Zileli Emin’in bu süslemeleri 1875 yılında yaptığı, süslemeler arasına düştüğü tarih ve isimden anlaşılmaktadır. Süslemelerde üç yerin resmedildiğine inanılır. İlki İstanbul’dur. Resim dikkatle incelendiğinde Galata ve Bayezid Kuleleri arası, Haliç ve Galata Köprüsü, Sultanahmet, Ayasofya ve Süleymaniye Camileri ve Çemberlitaş seçilebilmektedir. İkinci sahne Amasya’ya benzetilir. Kale, nehirdeki su değirmenleri ve Bayezit Camii’ne benzer yapılar görülebilmektedir. Üçüncü sahnenin ise Viyana şehri önlerindeki Osmanlı ordusunu tasvir ettiği düşünülür. Zamanın anlayışı gereği insanın resmedilmediği sahnede patlayan top ve silahların yanında çadırlar görülmektedir. Cami avlusunun Taşhan tarafındaki girişi de yine görülmeğe değerdir. Üzerinde küçük bir odacığı bulunan derin kemerli girişin kemeri renkli taşlardan örülmüştür. Avluda çapları yaklaşık 3 metre olan iki de yaşlı çınar bulunur.
One of the most remarkable aspects of the mosque is the fountain in the courtyard. The fountain, thought to have been built in the 19th century, is basically wooden. The main feature of the fountain is ornaments on the ceiling. It is understood from the date and name that Zileli Emin made these decorations in 1875 and fell among the decorations. It is believed that three places were depicted in the decorations. The first is Istanbul. When the painting is examined carefully, between Galata and Bayezid Towers, Haliç and Galata Bridge, Sultanahmet, Hagia Sophia and Süleymaniye Mosques and Çemberlitaş can be selected. The second stage is likened to Amasya. The castle, the water mills in the river and the structures similar to the Bayezit Mosque can be seen. The third scene is thought to depict the Ottoman army in front of the city of Vienna. According to the understanding of time, there are tents next to exploding guns and guns on the scene where people are not pictured. The entrance of the mosque courtyard on the Taşhan side is also worth seeing. The arch of the deep arched entrance with a small chamber is built of colored stones. There are two old plane trees in the courtyard with a diameter of approximately 3 meters.
Ş
Şerafettin Arıdil on Google

Tarih kokan bir meydan.. Etrafında bedesten, han ve birkaç cami daha var. Avlusunda şadırvan kubbesi iç tarafında çok güzel fresk minyatürler var. Hemen yanında bulunan ulu çınarları da görmelisiniz.
It is a square that smells of history .. There are covered bazaars, inns and a few other mosques around it. There are beautiful fresco miniatures in the courtyard inside the fountain dome. You should also see the great plane trees right next to it.
E
Eyüp Sabri Kartal on Google

Muhteşem bir camii idi. 1987 li yıllarda restorasyonla canına okudular. Muhteşem taş minberi yıktılar. Selahattin Müftünün;" Selçuklu'da taş minber olur, Osmanlı'da yoktur, yıkın " fetvaları ve nidalari arasında yıktılar. Yerine diyanet vakfının atelyesinde çok maliyetli uyduruk bir ahşap minber koydular. Bu sayede daha iyi bir yere hazret müftü gidebildi. Parasını tabii saf Merzifonlular ödedi. İslam dünyasındaki resimli tek camii olma unvanını bu çok bilmiş Trabzonlu müftü efendi, "Bu resimleri Zileli bir Ermeni yapmistir, silin..." Nidaları ve fetvaları arasında sildiler. Muhtesem bir son cemaat mahfili vardı. Marangozluk ustası idi. Aslında yoktur diye yıktılar. Ama Kubbenin muhteşemligini kapatan, kapıdan girince kubbeyi göstermeyen asma kat sanki aslında varmış gibi utanmadan dünya kadar para harcayıp koydular. Şimdi 2000 li yıllarda yeni yapılmış bir camii gibi zavalli duruyor. Karamustafa Paşa'nın vakfinda yumurta 10 kurus olsa bile yumurta akı ile dış cephesi her sene boyana emri hiç yerine getirilmedi. Yumurtanın akının yapiskanligi taşlarının erimesini kesebilirken kesemedi . Hızla erezyonla taşları yok oluyor. 100 yıl sonra yerinde yeller eser. Muhteşem bir deri puşudesi vardı. Gittiler Tokat müzesine verdiler. Sanki Merzfonda sergilenecek yer yokmuş gibi... Merzifon'da insan idare vs yok mu? Allah aşkına tarihinize sahip çıkın....
It was a magnificent mosque. They died in 1987 with restoration. They destroyed the magnificent stone pulpit. They demolished Selahattin Müfti among his fatwas and shouts: "There will be a stone pulpit in Seljuks, not in the Ottoman Empire, destroy it". Instead, they put a costly fabricated wooden pulpit in the workshop of the Diyanet foundation. In this way, the holy mufti was able to go to a better place. Of course, the people of Merzifon paid the money. The Mufti Effendi from Trabzon, who knew the title of being the only mosque with pictures in the Islamic world, said, "An Armenian from Zileli made these paintings, delete them ..." There was a magnificent last congregation hall. He was a carpenter master. They destroyed it because it actually does not exist. But the mezzanine, which closes the magnificence of the dome, does not show the dome when you enter through the door, as if it actually existed, they spent a world of money without shame. Now it looks miserable, like a mosque newly built in the 2000s. The order of Karamustafa Pasha to paint the exterior with egg whites every year, even if the egg is 10 dry, was never fulfilled. While the adhesiveness of the egg white could prevent the stones from melting, it could not. Stones disappear with rapid erosion. 100 years later, the wind blows in its place. He had a magnificent leather shake. They went and gave it to the Tokat museum. As if there was no place to be displayed on Merzfon ... No human management etc in Merzifon? For God's sake, claim your history ....
A
Ahmet Duran on Google

Bir kaç sene evvel Merzifonu gezdik. Geçekten gezilip görülecek tarihi mekanları var. Bunlardan bir taneside. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa camisi. Muhteşem bir maneviyat. İçerisinde namaz kılarken insanın için feyiz doluyor. Abdesthanesi ve tuvaletleri mevcut. Mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.
We visited Merzifon a few years ago. There are historical places to visit and see. One of them. Merzifonlu Kara Mustafa Pasha Mosque. An amazing spirituality. It feels good for you while praying inside. It has wudu and toilets. I recommend you to visit it.

Write some of your reviews for the company Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami

Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information

Rating *
Your review *

(Minimum 30 characters)

Your name *