Lütfiye Cami

4.7/5 based on 8 reviews

Contact Lütfiye Cami

Address :

Akçasu Sk., 78600 Safranbolu/Karabük, Turkey

Categories :
City : Safranbolu/Karabük

Akçasu Sk., 78600 Safranbolu/Karabük, Turkey
T
Turko Gezgin on Google

Namı diğer Kaçak Cami. Safranbolunun turistik yerlerinden, uzak değil.
The other is Kaçak Mosque. It is not far from the touristic places of Safranbolu.
Y
Yusuf Erkul on Google

Gördüğümüz yorumlar üzerine geldik. Ailece çok beğendik. Gördüğümüz kadarıyla düzgün bir aile işletmesi. Biz geldiğimizde çorba yoktu tek eksiği buydu. Et lokum gibiydi, suluydu ve yağı kararındaydı. Bizimle ilgilenen Bekir iyi bir kardeşimiz, bizi çok güzel ağırladı. Etin yanında ekmek dışında birşey gelmiyor, sadece yemekten sonra çay ikram ediliyor. Söylemesem olmaz, ekmekleri çok lezzetliydi ve sıcacık geldi. Amme hizmeti yapayım, güncel fiyatları paylaşayım da siz de yorumu beğenin ? Nisan 2021 Kuyu Kebabı: 180 TL /kg Tereyağı Bal: 10 Salata: 10 Sürahi Ayran: 30
We came upon the comments we saw. We liked it very much as a family. As far as we can see, it is a decent family business. When we arrived, there was no soup, the only thing missing was that. The meat was like Turkish delight, juicy and the fat was dark. Our good brother Bekir, who takes care of us, hosted us very well. There is nothing but bread with meat, only tea is served after the meal. I can't tell you, their bread was delicious and it came warm. Let me make a complete service, share the current prices and you like the comment ? April 2021 Well Kebab: 180 TL / kg Butter Honey: 10 Salad: 10 Jug Buttermilk: 30
E
Elif Aydoğan Akdağ on Google

Her ne kadar yolunu zor bulsak da iyiki bulmuşuz. Derenin üzerindeki köprüye inşa edilen cami gerçekten görülmeye değer. Camiye varana kadar yol boyunca evlere de hep köprüler ile geçiliyor bu arada.
Although we found the way difficult, we found it. The mosque built on the bridge over the stream is really worth seeing. By the way, bridges are always passed to the houses along the way until you reach the mosque.
E
Erhan Ayhan on Google

Lütfiye (Kaçak) Cami . Kaçak denmesinin sebebi caminin altında abdest alınan çeşmenin suyunun bazı zamanlarda kaybolması sonra yine geri gelmesi sebebiyledir.
Lütfiye (Fugitive) Mosque. The reason why it is called "leak" is because the water of the fountain, where ablution is taken under the mosque, disappears from time to time and then comes back again.
M
Mustafa Sezgin on Google

Derenin uzerine cani yapmak nedir ya? Yer gitmesin diye kaçak cami mi yapilir. Ama küçük güzel bir cami olmuş..
What is it like to make a murderer on the brook? Is it possible to build an illegal mosque so that the place does not go away? But it's a nice little mosque.
R
Rose Vintage on Google

Çok değişik bir cami Safranboluya gidildiği zaman görülmeli aktif olarak kullanılmasına rağmen kapalıydı
A very different mosque should be seen when going to Safranbolu, although it was actively used, it was closed.
M
Mehmet ALTUNTAȘ on Google

Mimarisi olağanüstü, gelenler görmeli Safranbolu Eski carsiya yürüme mesafesi, zaten bir parkuru ve yol üstünde banklar mevcut. Kapısının önünden buz gibi su akiyor. Önemli not Tuvaletin önündeki değil karşısındaki oluklardan akan suyun tadi kötüydü ve midemi rahatsiz etti.
Its architecture is extraordinary, those who come must see it Safranbolu Old Cariya is within walking distance, there is already a track and benches on the road. Ice cold water is flowing in front of his door. Important note The water flowing from the gutters opposite the toilet, not in front of it, tasted bad and made my stomach uncomfortable.
A
Ahmed Yalçın Kayalık on Google

Dünya Miras Şehirleri listesinde yer alan ve Osmanlı kültürünün ve mimarisinin yüzyıllardır yaşatılmaya çalışıldığı Safranbolu’da birbirinden değişik kültür varlıkları olan tarihi yapılar dikkat çekiyor. Halkın ‘Kaçak’ Cami dediği Lutfiye Camii de bu yapılar arasında yer alıyor. Safranbolu değerlerinden biri olan ve 137 yıldır ibadete açık olan resmi adıyla ‘Lutfiye’ halk dilinde ise ‘Kaçak’ Cami hem mimarisi ve hem de hikayesi ile dikkat çekiyor. 1880 yılında Muslubeyoğlu Hacı Hüseyin Hüsnü Efendi tarafın yaptırıldığı bildirilen yazıtı bulanan cami, tavanı, ahşap korkuluklu mahfili ve ahşap minaresiyle büyük ölçüde özgünlüğünü koruyor. Cami, dikdörtgen plan üzerine altından geçen derenin üzerine moloz taşlardan yapılarak ahşap örtüyle kaplanmış. Safranbolulu tarihçi yazar Aytekin Kuş, 1880 yılında yapılan caminin iki ismi olduğunu biri yasal durumu ile ‘Luftiye’ halkın söylemiyle ‘Kaçak’ Cami olduğunu söyledi. Kuş, mimari ve işlemi noktasında Safranbolu’da benzersiz camilerden biri olan caminin hikayesini ise şu sözlerle anlattı: "Hac farizası için gittiği kutsal topraklardan çok uzun süren, çok meşakkatli bir yolculuktan sonra Safranbolu’ya dönebilen Muslubeyoğlu Hacı Hüseyin Hüsnü Efendi, Allah’ın lutfu ile hac farizasını yaptığından buraya Lutfiye Camii’ni yaptırır. Caminin altından geçen Akçasu deresinin içindeki bir kaynaktan çıkan ve caminin yanındaki çeşmeye gelen su, bazı yıllar çok kurak yaz aylarında kaynağının kuruması nedeniyle kesilir. Su kaynağının kuruyup suyun kesilmesi Safranbolu’da halk arasında ‘suyun kaçması’ olarak adlandırılır. Bu nedenden dolayı halk arasında camiye ‘Kaçak Camii’, çeşmesine ‘Kaçak çeşmesi’, aynı nedenlerden dolayı yöreye de kaçak semti denilir. Caminin kaçak semtinde olması ve ‘Lutfiye Camii’ adı verilmiş olsa da 1880 yılından itibaren bu cami halk arasında Kaçak Cami olarak anılmakta." "Benzersiz bir cami" Aytekin Kuş, caminin Safranbolu’da benzersiz olduğunu kaydederek, "İbadethanenin yanında içerisinde mahalle kahvesi ve mahalle mektebi var. Safranbolu’da ibadeti, kahvesi, mektebi ile üç işlemi yan yana getiren tek cami. Çevre korumacılığına ve toprağın çok önemli bir iktisadi değer olduğunu üreten bir mimari beceri ile kurulmuş bir cami. Cami kemer atılmak sureti ile derenin üzerine inşa edilmesinin birincisi yer kazanma amaçlı ve ikincisi su kaynağını koruma anlamı taşıyor. Kemerli sistemde hem sağlamlık, hem serinlik, hem de inşaatın hızlı bitmesi gibi birden fazla işlev var. Safranbolu aklın en iyi kullanıldığı bize mimari ve yaşama sanatını ileten bir kent" dedi
In Safranbolu, which is on the World Heritage Cities list and where Ottoman culture and architecture has been tried to be kept alive for centuries, historical buildings with different cultural assets draw attention. Lutfiye Mosque, which the people call the 'Fugitive' Mosque, is among these structures. Being one of Safranbolu's values ​​and open to worship for 137 years, its official name is 'Lutfiye' and in colloquial language, 'Fugitive' Mosque draws attention both with its architecture and its story. The mosque, whose inscription was reported to have been built by Muslubeyoğlu Hacı Hüseyin Hüsnü Efendi in 1880, preserves its originality to a large extent with its ceiling, wooden parapet and wooden minaret. The mosque was built from rubble stones on a rectangular plan and covered with a wooden cover over the stream passing under it. Aytekin Kuş, a historian and writer from Safranbolu, said that the mosque built in 1880 has two names, one of which is 'Luftiye' with its legal status, and that it is an 'Unlawful' Mosque, as the people say. Bird told the story of the mosque, which is one of the unique mosques in Safranbolu in terms of its architecture and operation, with these words: "Muslubeyoğlu Hacı Hüseyin Hüsnü Efendi, who was able to return to Safranbolu after a very long and arduous journey from the holy lands he went to for pilgrimage, had the Lutfiye Mosque built here because he made the pilgrimage by the grace of Allah. and the water coming to the fountain next to the mosque is cut off in some years due to the dryness of its source in very dry summer months. The water supply dries up and the water is cut off. In Safranbolu, the water is called 'runaway' among the people. For this reason, the mosque is called 'Kaçak Mosque' and its fountain is called 'Fugitive Fountain' ', for the same reasons, the area is called the illegal district. Even though the mosque is in the illegal district and it was named 'Lutfiye Mosque', this mosque has been known as the illegal mosque among the people since 1880." "A unique mosque" Noting that the mosque is unique in Safranbolu, Aytekin Kuş said, "Next to the place of worship, there is a neighborhood cafe and a neighborhood school. It is the only mosque in Safranbolu that brings worship, coffee, school and three processes side by side. It contributes to environmental protection and that the land is a very important economic value. It is a mosque built with an architectural skill. The mosque is built on the stream by throwing an arch, the first is to gain space and the second is to protect the water source. The arched system has more than one function, such as durability, coolness and fast completion of the construction. It is a city that conveys the art of architecture and living to us, where it is best used.”

Write some of your reviews for the company Lütfiye Cami

Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information

Rating *
Your review *

(Minimum 30 characters)

Your name *