İhlasiye Medresesi ve Külliyesi

4.5/5 based on 8 reviews

Contact İhlasiye Medresesi ve Külliyesi

Address :

13000 Bitlis Merkez/Bitlis, Turkey

Categories :
City : Bitlis Merkez/Bitlis

13000 Bitlis Merkez/Bitlis, Turkey
A
Abdülkadir Kolay on Google

İhlasiye Medresesi’ni Beşinci Şeref Han 1589 tarihinde yaptırmıştır. Medrese sonraki tarihlerde Emir Şemseddin tarafından tamir ettirilmiştir. Medrese oldukça geniş bir alanı kaplamaktadır.Ana planı dikdörtgen olmasına karşılık kuzey cephesinde dışarıya doğru çıkıntı oluşturan büyük bir bölümle adeta T şeklinde bir plana dönüşmüştür. Bütünüyle kesme taştan yapılan medresenin güney cephesi taş işçiliği yönünden diğer cephelerden farklı bir görünümdedir. Güney cephesinin her iki köşesine yerleştirilen köşe kuleleri görünümündeki payandalarla kale görünümünü kazanmıştır. Giriş kapısı medresenin duvarlarından 40 cm daha yüksektir ve böylece anıtsal bir giriş görünümünü kazanmıştır. Kapı yüzeyinde birbiri içerisinde daralan ve kademe kademe yükselen nişler,çevre bordürleri geometrik şekilde taş oymalarla süslenmiştir. Bunların üstleri de kufi yazılı bordürlerle bezenmiştir. Bunların ardından gelen bölümler profillerle, geometrik oymalarla bütün yüzeyi kaplamıştır.Yuvarlak kapı girişinin üzerine de yapım kitabesi yerleştirilmiştir. Medresenin köşe kuleleri ile giriş kapısı arasında kalan duvarlara ikişer pencere açılmıştır. Ayrıca pencereler arasındaki duvarlara da dışa doğru çıkıntı yapan yarım piramidal çatılı kulecikler yerleştirilmiştir. Güney cephesinin böylesine görkemli oluşuna karşılık diğer cepheler daha sadedir. Bununla beraber düz yüzeyler halindeki duvarların ortasına ,doğu ve batı da altlı üstlü ikişer pencere yerleştirilmiştir. Bunlardan alt pencereler dikdörtgen olmasına karşılık üst pencereler içe doğru kavisli nişler halindedir. Medresenin doğu ve batı cephelerinde saçaklar güney cepheden farklı olarak eşit aralıklı kavisli küçük konsollar üzerine oturmuştur. Medresenin iç plan düzeninde simetrik bir düzen görülmektedir. Giriş kapısın arkasında sivri beşik tonozlu küçük bir eyvan orta mekana açılmaktadır. Orta mekanın doğu ve batısı iki bölümlü beşik tonoz örtülü yan mekanlarla çevrilidir. Bu mekanlar birbirlerine ve orta mekana birer kapı ile açılmaktadır. Orta mekan dört kenar ile bağlantılı büyük sivri kemerlerin taşıdığı kesme taştan,pandantifle bir kubbe ile örtülmüştür.Sekizgen kasnak üzerine oturan bu kubbenin her bir kenarında yuvarlak pencereler sıralanmıştır. Kuzeyde orta mekanın büyük kemeri arkasında beşik tonozlu bir eyvan ve ardında da üç kenarı dışa doğru çıkıntılı bir bölüm yer almıştır. İhsaniye Medresesinin üzeri diğer yapılarda olduğu gibi toprak bir damla örtülmüştür. Medresenin bahçesinde Şerefhan oğullarının türbeleri bulunmaktadır. Bu türbeler Veli Şemseddin’e, Ziyaeddin Han’a ve II.Şerefhan’a aittir. Ayrıca Üçbacılar Türbesi de burada bulunmaktadır.
The fifth Şeref Han built the Ihlasiye Madrasa on 1589. The madrasa was repaired by Emir Şemseddin in the following dates. The madrasa covers a very large area. Although its main plan is rectangular, it has turned into a T-shaped plan with a large part protruding outward on the north facade. The south facade of the madrasah, which is made entirely of cut stone, looks different from other facades in terms of stone work. It has gained the appearance of a castle with the buttresses in the appearance of corner towers placed on both corners of the south facade. The entrance door is 40 cm higher than the walls of the madrasah, thus gaining a monumental entrance appearance. The niches, which are narrowed within the door surface and gradually rising, are decorated with carved geometrical stone carvings. The tops of these are embellished with kufic borders. The subsequent sections covered the entire surface with profiles and geometric carvings. A construction inscription was placed on the round door entrance. Two windows were opened to the walls between the corner towers of the madrasah and the entrance door. In addition, half-pyramidal roofs were placed on the walls between the windows protruding outwards. Although the south facade is so magnificent, other facades are more plain. In the middle of the walls, which are on flat surfaces, two windows with bottom and bottom are placed in the east and west. Although the lower windows are rectangular, the upper windows are in the form of curved niches. On the eastern and western facades of the madrasa, the eaves were placed on small equally spaced curved consoles, unlike the southern facade. A symmetrical order is seen in the interior layout of the madrasah. Behind the entrance door, a small iwan with a pointed barrel vault opens into the central space. The east and west of the central space is surrounded by two-part cradle vault covered side spaces. These spaces open to each other and to the middle with a door. The central space is covered with a pendentive dome made of cut stone carried by large pointed arches connected with four edges. Round windows are lined on each side of this dome sitting on an octagonal frame. There is a barrel vaulted iwan behind the large arch of the central space in the north and a section protruding outwards on three sides. Ihsaniye Madrasa is covered with a drop of soil as in other structures. There are shrines of the sons of Şerefhan in the garden of the madrasah. These tombs belong to Veli Şemseddin, Ziyaeddin Han and II Şerefhan. Also, Üçbacılar Tomb is located here.
O
Onur GÜNGÖR on Google

Bitlis’te bulunan medreseler, dönemin eğitim, öğretim ve kültür hizmetlerinin yürütüldüğü önemli kurumlardır. Bu medreseler açık ve kapalı avlulu plan sisteminde yapılmışlardır. Yapı malzemeleri Bitlis’in ünlü kesme taşıdır. İlimiz hudutları içerisinde bulunan medreselerin en önemlisi İhlasiye Medresesi'dir. İl Merkezinde bulunan Medrese, Selçuklular tarafından 1216 tarihinde yaptırılmıştır. Döneminin en önde gelen bilim merkezlerinden ( günümüz üniversiteleri ) biri konumundadır. Kitabesine göre 1589 tarihinde Bitlis hanlarından 5. Şerefhan tarafından onarılmıştır. Mimari görünüş açısından klasik Selçuklu estetiğinin tüm özelliklerini taşıyan şaheser, Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmak üzere restore edilmiştir. Halen ihtiyaca binaen Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılmakta olan yapı resmi mesai saatleri dahilinde ziyarete açıktır. Bahçesindeki ziyaretgah olarak kullanılan Şerefhanoğullarına ait Veli Şemsettin, Ziyaeddin Han, II.Şerefhan ve Üç Bacılar Türbeleri ile birlikte bir bütünlük arzetmektedir.
The madrasahs in Bitlis are important institutions where the education, training and cultural services of the period were carried out. These madrasas were built in a plan system with open and closed yards. Building materials are the famous cutting stone of Bitlis. The most important of the madrasahs within the borders of our city is İhlasiye Madrasah. The madrasa, located in the city center, was built by the Seljuks in 1216. It is one of the leading science centers of its time (today's universities). According to its inscription, it was repaired by 5th Şerefhan of Bitlis inns in 1589. The masterpiece, which has all the characteristics of classical Seljuk aesthetics in terms of architectural appearance, has been restored to be used as the Archeology Museum. The building, which is still used as the service building of the Provincial Directorate of Culture and Tourism, is open to visitors during official working hours. It displays a unity with the Tombs of Veli Şemsettin, Ziyaeddin Han, II.Şerefhan and Üç Bacılar, which belong to Şerefhanoğulları, which are used as a visiting place in its garden.
i
ihsan kılıçarslan on Google

1589 tarihinde Bitlis hanlarından 5. Şerefhan tarafından yaptırılan İhlasiye Medresesi Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılmaktadır.Tamamı kesme taşlardan yapılan eserin dört köşesi kulelerle desteklenmiştir. Plan, mimari ve süsleme özelikleri ile Bitlis’in en görkemli mimari yapılarından biridir.16'ıncı yüzyıl sonlarında İhlasiye Medresesinde tefsir, astronomi, mantık ve kelam dersleri okutulmuştur. Bahçesindeki ziyaretgah olarak kullanılan Şerefhanoğullarına ait Veli Şemsettin, Ziyaeddin Han, II.Şerefhan ve Üç Bacılar Türbeleri ile birlikte bir bütünlük arz etmektedir.Mesai saatlerinde ziyarete açıktır
The İhlasiye Madrasah, built by Şerefhan 5th of Bitlis khan in 1589, is used as a service building of the Provincial Directorate of Culture and Tourism. All four corners of the work made of cut stones were supported by towers. The plan is one of the most spectacular architectural structures of Bitlis with its architectural and ornamental features. At the end of the 16th century, the courses of commentary, astronomy, logic and theology were taught in İhlasiye Madrasah. Veli Şemsettin, Ziyaeddin Han, II. Şerefhan and Üç Bacılar Tombs belonging to Şerefhanoğulları, which are used as visitors in the garden, are integrated with the tombs.
B
Bayram KILIÇ on Google

Güzel tarihi bir mekân ama vakıflar il müdürlüğü yapılması yanlış bence. İsteyen gidip gezebiliyor o konuda bir sıkıntı yok lakin müzeye çevrilip halka açılsaydı daha yerinde olurdu.
It is a beautiful historical place, but I think it is wrong to make a provincial directorate of foundations. If you want to go and wander there is no problem about it, but the museum would be turned to the public would be more appropriate.
K
Kemal Cellat on Google

Güzel, tarihi dokusu eşsiz ama bakımsız. İçerisi ofis olarak kullanılıyor ve içeri girmeye izin verilmedi. Böylesi tarihi bir mekan, hele ki Bitliste turistik mekan yokken, halka açılmalı, gerektiği özen gösterilmeli.
Its beautiful, historical texture is unique but neglected. It is used as an office and was not allowed inside. Such a historical place, especially when there is no tourist attraction in Bitliste, should be opened to the public and due care should be taken.
S
SADIK ÖZTANRIKULU on Google

Bitlis şimdiye kadar gördüğüm en kötü yapılaşma içinde olan ve en kirli şehir. Şimdiye kadar Ardahan dan edirneye şırnaktan Trabzona gezmiş biriyim 81 ilden en az 40 ını görmüşümdür ama hayatımda bu kadar bakımsız bu kadar kötü bir şehir görmedim. Bu şehirde bir yapıyı tek gezmeye değer görüp gittim oda devlet dairesine çevrilmiş bunun için 1 puan kırdım.
Bitlis is in the worst urbanization and the dirtiest city I have ever seen. Until now, I have traveled from Ardahan to Trabzon from Edirne to Şırnak. I have seen at least 40 of 81 provinces, but I have never seen such a neglected city in my life. I saw a building in this city worth one visit and went, the room was turned into a government office and I broke 1 point for it.
A
Akrep-54 on Google

Tarihi yeri ofis yapmış kullanıyorlar kendilerine başka ofis bulup tarihi rahat bıraksalar daha güzel olur.
They use the historical place as an office, it would be better if they find another office and leave the history alone.
N
Nihat Karabiber on Google

Selçuklular zamanında, 1216 yılında yapılmış bu medrese, belki de Bitlis'in simgesi olacakken, Bitlis'te başka bina yokmuş ya da bina yapılacak yer yokmuş gibi, vakıflar müdürlüğünce ofis olarak kullanılıyor, muhteşem kapısından içeri girdiğinizde karşılaştığınız manzara sevimsiz bir makam odası, bu yüzden gezmek de mümkün olmuyor, umarım yakın zamanda bu yanlıştan dönülür
While this madrasa, which was built in 1216 during the Seljuk period, was perhaps going to be the symbol of Bitlis, it is used as an office by the directorate of foundations as if there were no other buildings or places to be built in Bitlis. It is not possible to travel, I hope this mistake will be corrected soon.

Write some of your reviews for the company İhlasiye Medresesi ve Külliyesi

Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information

Rating *
Your review *

(Minimum 30 characters)

Your name *