Bidoğa Tarım Ltd.Şti.

5/5 based on 1 reviews

About Bidoğa Tarım Ltd.Şti.

Samsun da En Büyük Kültür Mantarı Üreticisi…

Bidoğa Kültür mantar, hassas bir üretim gerektiren mantarı, büyük mücadeleler ile sürekli gelişerek üretmiş, üstün dinamizmi ile bugün Samsun ve çevre illerin en büyük kültür mantarı ve kompost temini sağlar haline gelmiştir.

Bidoğa Kültür mantarı, Samsun un Çarşamba ilçesinde üretim tesislerinde yıllık taze mantar üretim kapasitesine sahiptir.

Bidoğa Kültür mantarı, pazarını ve kapasitesini istikrarlı bir biçimde sürekli geliştirirken, ürettiği taze mantarın lezzetini daha fazla yaşatabilmek ve ticari kuruluşların da ihtiyacını karşılamaktadır.

Kültür Mantarı

Kültür Mantarı
Kültür mantarı Protein, vitamin ve mineral maddeler bakımından zengin olan bu sebze insan sağlığını koruyucu özelliklere sahiptir Doğada kendiliğinden yetişen ve zehirli olan doğa mantarlarından değildir Kültür mantarının hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır

Ülkemizde kültür mantarı yetiştiriciliğinin 15-20 yıllık bir geçmişi vardır Mantarın besin değeri ve ekonomik önemi anlaşıldıktan sonra mantar üretimi ülkemizde de gelişmeye başlamıştır 1970’li yıların başında 80 ton civarında olan üretimimiz 1980’li yılların başında 300 ton ve 1990 yılı başlarında da yaklaşık 3500-4000 tona ulaşmış bulunmaktadır

DEĞİŞİK YERLERDE ÜRETİLİR

Mantar üretiminin yapılacağı yer, mantarın verim ve kalitesini etkiler O nedenle sıcaklık, nem ve havalandırma yönünden uygun koşullara sahip yerlerde mantar üretimi yapılabilir Mantar; mağara, tünel, toprakaltı galerileri, ticari soğuk hava depoları, kümesler, depo ve bodrum katlarıyla modern mantar işletmelerinde, ranza, kasa, ya da plastik torbalarda üretilir

VİTAMİN, PROTEİN VE MİNERAL MADDE KAYNAĞI

Yemeklik mantar proteince zengin olması yanında insan sağlığını koruyucu B kompleks
vitaminleri B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin), B5 (Nicostinicasit, B7 (Biothin) ve mineral maddeler kalsiyum, demir, fosfat, potas ve bakır bakımından zengin bir besin maddesidir Karbonhidrat ve yağ oranın düşük olması nedeniyle dengeli beslenme yönünden yemeklik mantar bir diyet yemek olarak önerilmektedir

ŞAPKA, SAP VE MİSEL

Yemeklik mantar yapı olarak toprak altı organları ve toprak üstü organları olarak iki bölümden oluşmaktadır Toprak altı organları diğer bitkilerde köklerin üstlendiği görevleri yerine getiren misellerdir Miseller mantarın bulunduğu ortamda tutunabilmesi ve ortamda bulunan su ile suda çözülmüş besin maddelerinin alınmasını sağlar Toprak üstü organları ise sap ve şapkalardır

GÜNEŞ IŞIĞI İSTEMEZ

Yemeklik mantarlar güneş ışığına ihtiyaç duymadan yetişebilirler Mantarlar yeşil yaprakları bulunmadığından özümleme yapamazlar

BESLENMESİ FARKLIDIR

Bu bakımdan mantarın beslenmesi diğer bitkilerden çok farklıdır Mantarlar kendileri için gerekli besin maddelerini bulunduğu ortamdan hazır olarak sağlamak zorundadırlar

Kültür mantarı nedir

Kültür mantarı Agaricus bisporus türünde beyaz ve şapkalı bir mantar türüdür. Doğada bir çok zehirli türün olmasından dolayı ihtiyacı karşılamak için uyun koşullar sağalanarak üretimhanelerde üretilir.


Kültür mantarı yetiştiriciliği hakkında bilgi

Kültür mantarı üretimi yayınlaşmış toplum tarafından kabul görmüş, neredeyse her semt pazarında, sebze meyce reyonu olan süpermarketlerde bulabileceğimiz bir ürün. Peki kültür mantarı nasıl yetiştirilir ?  girişimciler için fırsat mıdır  bu soruların cevaplarını birlikte arayalım.

Kültür mantarı güneş ışığına ihtiyaç duymayan bir bitkidir, bodrum, mağara , depo gibi yerlerde üretim yapılabilir. Isı ve havalandırma kontrolü sağlanabilien ürteim yerine ihtiyaç vardır. Kasalarda yada plastik torbalarda üretilebilir. Mantarlar yeşik yaprakları olan bitkiler gibi fotosentez yapamaz bu yüzden özel karışımlarla hazırlanmış kompostlara ihtiyaç duyarlar.

Kültür mantarı yetiştirmek için kompost hazırlamak için , gübre, saman, buğday sapı. çeltik sapı gibi karışımların fermantasyonu ile elde edilmektedir.

İmkanınız varsa kendiniz  hazırlabilir, yada kompostu hazır olarak satın alabilirsiniz. Kompost hazırlamak deneyim isteyen bir iş olduğu için bu konuda danışmanlık almak yada hazır almak deneyimsiz dönemimizde size fayda sağlayabilir.

Özensiz hazırlanmış bir kompost çeşitlik bitki haslarına yada zararlı bitki böceklerine uygun ortam oluşturabilir.

Mantarlar uygun nem, sıcaklık ve havalandırma ortamı sağlandığında yıl boyunca üretilebilir.

Kompsotlara misel (mantar tohumu) ekilerek üretim başlar, hazırlı ekili kompostlarda satın alabilirsiniz.

Kültür mantarı kaç günde yetişir

Misel ekimi sonrası ön geliişme dönemi 12-15 gündür, Daha sonra üzerine %70 nemli dezenfekte edilmiş örtü toprağı serilir. 21 gün sonra hasada uygun mantarlar ortaya çıkar ve 30-60 gün arasında tekrar ürün alınabilir.


Kültür mantarı yetiştiriciliği maliyeti

Bu maliyet sizin üretim kapasitenizle doğru orantılı olduğu için değişkendir. İlk önce üretim yerinizi belirlemeniz sonra yatırım maliyeti için kompost ve misel üreticileriyle görüşmeniz rakamı netleştirecektir. Ayrıca üretim yerinizde bir raf düzenine, ilklimlendirme ve havalandırma ihtiyacınız olabileceği unutmayınız.

Üretime başlamadan önce mutlaka pazar araştırması yapınız bölgenizde mantar toptancılarının kg fiyatı nedir , direkt pazarlayabileceğiniz kanallar varmı yoksa pazarlama maliyetinden kurtulmak adına toptan alım yapanlara satmak daha mı karlı bu konuda bir iş planı hazırlayıp yola çıkmanız faydanıza olacaktır.

Contact Bidoğa Tarım Ltd.Şti.

Address :

Yeni Samsun Cd. 170/1, 55500 Çarşamba/Samsun, Turkey

Phone : 📞 +98
Website : http://www.bidoga.com/
Categories :
City : Çarşamba/Samsun

Yeni Samsun Cd. 170/1, 55500 Çarşamba/Samsun, Turkey
k
karim mohamed on Google

جميل
Lovely

Write some of your reviews for the company Bidoğa Tarım Ltd.Şti.

Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information

Rating *
Your review *

(Minimum 30 characters)

Your name *