At Pazarı Sokak hediyelik eşya dükkanları - Koyunpazarı Sk. Rahmi Koç Müzesi No:72

4.3/5 based on 3 reviews

Contact At Pazarı Sokak hediyelik eşya dükkanları

Address :

Koyunpazarı Sk. Rahmi Koç Müzesi No:72, 06250 Altındağ/Ankara, Turkey

Postal code : 06250
Categories :
City : Altındağ/Ankara

Koyunpazarı Sk. Rahmi Koç Müzesi No:72, 06250 Altındağ/Ankara, Turkey
C
Cihan KARTAL on Google

E
E Z on Google

Eski Ankara’dan günümüze kalmış en hareketli semtlerden birisi Atpazarı-Koyunpazarı yöresidir. Hisar’ın Cümle Kapısı’nın önündeki alan “At Pazarı” idi. Atpazarı’nda, günümüzde, çoğunlukla erzak satan esnaf ve kısmen de eskisi gibi zahireciler vardır. Ankara’nın bedesteni ve hanları da yoğun olarak bu bölgede yer alırdı. Kale kapısının sağında, dış surlara dayanmış olarak “Un Pazarı” ve bu meydandan doğuya doğru giden Atpazarı Sokağı’nın içerisinde de zahireciler ve tiftikçiler vardı. Atpazarı’ndan, Çengel Han yanından aşağı doğru inen Koyunpazarı yokuşundaki çarşı “Pazar-ı Ganem” adını alıyordu. Bugünkü Saraçlar Sokak ile Arslanhane Camisi’ne doğru çıkan Can Sokak daha aşağıda birleşiyordu ve buradaki meydan da “Koyun Pazarı” idi. Günümüzde de çok hareketli olan Koyunpazarı çarşısında ekmekçi, nalbant ve bakkal dükkânları ile buraya açılan sokaklarda çeşitli esnaf yer alırdı. At Pazarı’na, daha aşağılardaki Koyun Pazarı’na ve şimdiki Ulucanlar ile Anafartalar caddeleri kavşağındaki “Saman Pazarı”na çevre köylüler alışverişe geliyordu. Atlarını, eşeklerini, günümüzdeki otoparklar gibi, hanlara bırakıyorlar; onlar alışverişlerini yaparlar iken hayvanlarının bakımları yapılıyordu. Kim bilir belki de şimdi kullandığımız “değnekçi” lafı o zamanlardan kalmaydı. Osmanlı Ankara’sının bir diğer meydanı olan “Kağnı Pazarı” ise Nümune Hastanesi karşısındaki düzlükteydi ve buraya kağnılarla getirilen odunlardan Ankara halkı yakacak ihtiyacını karşılardı.
Atpazarı-Koyunpazarı region is one of the most active districts from Ankara to the present day. The area in front of the Hisar's Sentence Gate was "Horse Market". In Atpazarı, today there are mostly shopkeepers who sell supplies and partly grain-makers as before. Ankara's covered bazaars and inns were also densely located in this region. To the right of the castle gate, there were the "Flour Bazaar" leaning against the outer walls, and in the Atpazarı Street, which goes east from this square, there were also grain makers and angora. The bazaar on the Koyunpazarı slope that descends from Atpazarı, next to Çengel Han, was called "Pazar-ı Ganem". Today's Saraçlar Street and Can Street leading towards Arslanhane Mosque merge further below and the square here was "Sheep Bazaar". In the Koyunpazarı bazaar, which is still very active today, bakers, blacksmiths and grocery stores and various tradesmen used to take part in the streets opening here. The surrounding villagers were coming to the Horse Market, the Sheep Bazaar further down and the "Saman Bazaar" at the junction of Ulucanlar and Anafartalar streets. They leave their horses and donkeys to inns, like today's parking lots; Their animals were taken care of while they were shopping. Who knows, maybe the term "wandman" that we use now was out of those times. "Kağnı Bazaar", another square of Ottoman Ankara, was on the plain opposite the Nümune Hospital and the people of Ankara met their need for fuel from the firewood brought here with oxen.
Y
Yasin Badir on Google

With many souvenir shop and many retro cafes, At Pazarı area is a place that must be visited. In the area there are many historical mosques around. The area also gives you the chance of seeing old daily life of locals. In the neighborhood you can see Ankara Castle which is also worth visiting. You can go to some museums by foot from this area as well. I highly recommend this place to all locals and tourists.

Write some of your reviews for the company At Pazarı Sokak hediyelik eşya dükkanları

Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information

Rating *
Your review *

(Minimum 30 characters)

Your name *