Akçagaz Dolum Tesisi

4.7/5 based on 3 reviews

AKGAZ - Akgaz.com.tr

Kamu Bilgilendirme

02.03.2019 TARİH-30702 SAYILI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANAN BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK KAPSAMINDA KAMUNUN BİLGİLENDİRİLMESİ

BÖLÜM 1

1)    İşletmeci: Güçgaz Petrol Ürünleri Ticaret Anonim Şirketi Kırıkkale Şubesi

Adres: Oba Mahallesi Özbek Küme Evler No: 37 Balışeyh/Kırıkkale

2)    Güçgaz Petrol Ürünleri Ticaret Anonim Şirketi Kırıkkale Şubesi 02.03.2019 tarih-30702 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik Madde 7’nin 1. fıkrası “İşletmeci tarafından Ek-1’in Notlar bölümünün 4 üncü maddesinde tanımlanan toplama kuralı uygulanarak kuruluşun seviyesi belirlenir.” ve 2. fıkrası “Alt veya üst seviyeli kuruluşun işletmecisi bildirimini faaliyete geçmeden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bildirim sistemini kullanarak beyan usulü ile doğru ve eksiksiz bir şekilde yapar.” kapsamında bildirimini BEKRA Bildirim Sistemi üzerinden gerçekleştirmiştir. Bildirim dahilinde kuruluş alt seviyeli kuruluştur ve ilgili yönetmelik ile bu yönetmeliğe bağlı olarak çıkarılan tebliğlerde yer alan alt seviyeli kuruluş yükümlülüklerine tabidir.

Kuruluşa alt seviyeli kuruluş olması nedeniyle ilgili yönetmeliğin 10. Maddesi 1. Fıkrası “Alt seviyeli kuruluşun işletmecisi; büyük kaza önleme politika belgesi ile ilgili tebliğde istenilen bilgileri ve Ek-3’te belirtilen güvenlik yönetim sistemini dikkate alarak büyük kaza önleme politika belgesini hazırlar veya hazırlatır” kapsamında büyük kaza önleme politika belgesi hazırlanmıştır.

3)    Kuruluşta gerçekleştirilen faaliyetlerin kısa özeti şu şekildedir:

Güçgaz Kırıkkale Şubesi Kuruluşunda, “LPG Depolama ve Tanker Dolum-Boşaltım” faaliyetleri yapılmaktadır. Kuruluşta 1 adet 115 m3 ‘lük LPG stok tankı bulunmaktadır. Kuruluşun Ticari LPG depolama toplam tank kapasitesi 115 m3’tür. Kuruluşta 1 adet ünite bulunmaktadır. Bu ünite; LPG depolama ve tanker dolum-boşaltım ünitesidir.

LPG Depolama ve Tanker Dolum-Boşaltım Ünitesi: Kuruluş sınırları içerisinde LPG depolama, tanker dolum faaliyeti karayolu tanker taşımacılığı ile rafineriden veya tedarikçi firmalardan alınan LPG’nin LPG depolama tanklarına alınmasıyla başlamaktadır. Kuruluşa kabul edilen belirli hacimli LPG ile yüklü tankerlerin egzoz borusu ucuna alev tutucu takılır. Kuruluşa alınan tankerlerin, depolama tanklarına dolum transferi için gerekli donanım bağlantıları yapılır. LPG'nin tankerlerden boşaltılması sırasında; transfer bağlantıları yapıldıktan sonra, işlem bitinceye ve bağlantılar çözülünceye kadar bağlantıların yanında en az bir kişi donanımı dikkatle gözlemek için bulundurulur. Statik elektrikten meydana gelecek tehlikeleri gidermek amacıyla, LPG tankerlerinin doldurulmalarında ve boşaltılmalarında depolama tanklarına ve tankerlere uygun şekilde topraklama yapılır. Taşıma araçlarının boşaltılmasına başlanılmadan LPG depolama tanklarında kaçak veya sızıntının olup olmadığı incelenir ve kaçak olmadığı tespit edilmeden doldurma işlemine başlanmaz. Bu tür kontrollerde koku alma, sabun köpüğü veya gaz detektörlerinden yararlanılır, alev veya ateş ile kesinlikle kontrol yapılmaz. Sızıntı olmadığı tespit edildikten sonra LPG depolama tanklarının dolumu gerçekleştirilerek depolamaya alınır.

Aynı işlemler kuruluşta depolanmakta olan LPG’nin, tüketiciye ulaştırılması için tankerlere doldurulması faaliyetinde de gerçekleştirilir. Tankerlerin egzoz borusu ucuna alev tutucu takılarak depolama tankı ile dolum transferi için gerekli donanım bağlantıları yapılır. Statik elektrikten meydana gelecek tehlikeleri gidermek için tankerlerin doldurulmalarında depolama tanklarına ve tankerlere uygun şekilde topraklama yapılır. Kaçak ve sızıntı olup olmadığı kontrol edilerek depolama tankındaki LPG tankerlere doldurulur. LPG tankerleri doldurulduğu veya boşaltıldığı zaman tanktaki sıvı LPG miktarının tespit edilmesi, uygun bir seviye göstergesi vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Tankerlere alınan LPG piyasaya sürülür.

 

4)    Büyük bir kazaya sebep olabilecek Ek-1 Bölüm 2’de yer alan LPG’nin; temel zararlılık özelliklerine ilişkin bilgilerin yer aldığı tablo aşağıdadır;

 

Tehlikeli maddenin adı

Tehlikeli maddenin hangi amaçla bulundurulduğu

Azami miktar (ton)

CAS numarası

IUPAC adı

Yönetmelik kapsamındaki zararlılık başlığı

Sınıflandırma

SEA Yönetmeliğine göre zararlılık sınıf kodu ve kategori kodu

Zararlılık ifadesi kodu

Yönetmelik kapsamındaki adlandırılmamış maddenin zararlılık kategorisi/adlandırılmış ise maddenin sıra numarası

LPG

Ürün

54,74

68476-85-7

-

-Fiziksel (P)

Basınç Gaz

Alev. Gaz 1

Kans. 1B

Muta. 1B

H220

H350

H340

18

 

5)    Kuruluşta büyük bir kaza olması durumunda yapılacaklar aşağıda yer almaktadır:

Kuruluş çalışma saatleri içerisinde kaza gerçekleşmesi durumunda birim sorumluları tarafından, çalışma saatleri dışında kaza gerçekleşmesi durumunda ise güvenlik personeli tarafından kuruluş sorumlu müdürüne bildirim yapılır. Kuruluş sorumlu müdürü gerçekleşen kazayı acil müdahale ekiplerine bildirir. Acil müdahale ekiplerinin kuruluşa ulaşmasıyla birlikte kuruluşta bulunan acil durum hizmet gruplarının da desteğiyle olaya müdahale gerçekleştirilir. Oluşacak büyük kazalar sonucunda tank ve hatlar içerisinde muhafaza edilemeyen LPG kimyasal yapısı nedeniyle atmosfere yayılacaktır. Bu nedenle kaza ve kaçak durumlarında hem soğutma amaçlı hem de kaçak buhar bulutunun dağıtılması amacıyla yangın suyu sistemleri çalıştırılarak müdahalede bulunulur. Müdahale esnasında, tesiste bulunan; yangın suyu tankı, yangın suyu pompaları, sprinkler, su topları, yangın dolapları, yangın tüpleri gibi yangın söndürme ekipmanları devreye alınır. Kazanın oluşma şekline göre dağıtma, soğutma gibi yöntemler kullanılarak kazaya müdahale edilir. Müdahale esnasında ve sonrasında Acil Durum Planında yer alan bilgiler doğrultusunda hareket edilir. Müdahalenin tamamlanmasının ardından kuruluş sorumlu müdürü ve üst yönetim tarafından Kaza Araştırma Raporu oluşturulur. Bu rapor içerisinde kazaya neden olan unsurlar, kazanın gerçekleşme saati, oluşan maddi zararlar, can kaybı ve yaralanma tespitleri, kaza sonrası kazanın etkisini azaltıcı önlemler vb. bilgilere yer verilir. Kazaya ilişkin bilgilerin yer aldığı kaza raporu BEKRA Bildirim Sistemi üzerinden oluşturularak Bakanlığa bilgi akışı sağlanır.

Neden Akgaz

Çünkü

Basınçlı kaplarda kullanılan malzemelerin kalitesinden taviz vermemektedir, Standartlar uygunluk önceliktir. TÜV ve TS’den alından EN ISO 9001:2000 kalite sistemi ile imalat prosesi takip edilmektedir. Bütün ürünler π markalıdır. Müşteri memnuniyeti ve insana saygı en temel hedeflerimizdendir.

Kurumsal

Akgaz Tic. Ve SAN. A.Ş

Ankara genel merkezli akgaz Tic. Ve San .  A.Ş., 1983 yılında kurulmuş olup Kırıkkale ve Merzifon’da bulunan tesisleri ile özellikle İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde faaliyetini sürdürmektedir.

Kırıkkale tesisinde LPG depolama ve dağıtım hizmeti vermektedir. Merzifon tesisinde ise LPG depolama ve dağıtım hizmetinin yanı sıra 25 dönüm arazi üzerinde kurulu olan 4.000 mr kapalı alanda “AKÇATÜP” VE “AKÇATANK” markalı basınlı kaplar imalatı yapmaktadır.

Contact Akçagaz Dolum Tesisi

Address :

05302 Şeyhyeni/Merzifon/Amasya, Turkey

Phone : 📞 +989
Website : http://www.akgaz.com.tr/
City : Şeyhyeni/Merzifon/Amasya

05302 Şeyhyeni/Merzifon/Amasya, Turkey
M
Muharrem Çoban on Google

Y
Yigit Can Armutcu on Google

a
ahmet hızarcı on Google

Write some of your reviews for the company Akçagaz Dolum Tesisi

Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information

Rating *
Your review *

(Minimum 30 characters)

Your name *