2.selim Camii

4.9/5 based on 8 reviews

Contact 2.selim Camii

Address :

31900 Payas/Hatay, Turkey

Website : http://payas.bel.tr/sayfa.php%3Fidno%3D15
Categories :
City : Payas/Hatay

31900 Payas/Hatay, Turkey
Ü
ÜMİT BORA on Google

Payas ilçesinde bulunmaktadır. Sokullu Külliyesine bitişik ters "T" planlı bir camiidir. Mimar Sinan'ın eseridir. Taç kapısı süslemeleri dikkati çeker. 1574- 1575 yıllarında yaptırılmıştır. Avlu çevresinde medrese ve ortada cami ile yaşıt tarihi zeytin ağacı bulunmaktadır.
It is located in Payas district. It is an inverted "T" planned mosque adjacent to the Sokullu Complex. It is the work of Mimar Sinan. Crown gate decorations attract attention. It was built between 1574- 1575. There is a madrasa around the courtyard and a mosque in the middle, and a historical olive tree.
C
Cihade Kusoglu on Google

Muazzam ter temiz güzel bakımlı şaheser
Tremendous sweat clean beautiful manicured masterpiece
O
Oktay Çolak on Google

Payas ilçesinde mükemmel bir mekan. Tarih ve estetik yüklü bir alan. Bir yanında kervansaray ve bedesten çarşı. Diğer yanında devasa bir kale. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Gelmişken bedesten çarşıda osmanlı şerbetlerinden tadınız.
Perfect location in Payas district. An area loaded with history and aesthetics. A caravanserai and a bedesten bazaar. A huge castle on the other side. A place to visit. Taste of Ottoman sherbet in the bedesten bazaar.
O
Onur GÜNGÖR on Google

Bugün II. Selim’in ismiyle anılan cami (Sarı Selim Cami) yapıldıgı tarihten bu yana ibadete kapatılmamıstır. Caminin son cemaat mahalli yedi revaklıdır. Ancak avluyu çevreleyen bütün revaklar gibi cami önündeki orijinal revaklar da kaynaklarda bilgisine rastlamadıgımız bir sebepten, bilmedigimiz bir tarihte tamamen yıkılmıstır. Caminin ön revakları yakın tarihte beton, tas ve demir kullanılarak,gerçegine sadık kalınarak onarılmıstır. Cami avlusunda yıkılan revakların da kaideleri durmaktadır.Cami, erken devir camilerinde görülen ters “T” planına sahiptir. Caminin avlusu 18 hücreden meydana gelen bir hanegahla çevrelenmistir. Hanegahın odacıkları avlunun dogu, batı ve kuzey duvarları boyunca sıralanmıstır. Bu hücrelerin ön kısımları aslında revaklı olmakla beraber bu revaklar günümüze ulasmamıstır. Revakların altına gelen kısım avlu zemininden yüksek tutulmustur. Hücrelerin hepsi birer kapı ve pencereyle avluya açılmakta olup hepsinin içinde dolap nisleri ve ocaklar bulunmaktadır. Hanegahlarda tasavvufi egitimler verilmistir ve egitimin büyük ölçüde yatılı ögrencilerle gerçeklestigi düsünülmektedir. Cami ve hanekah odaları bir avlu etrafında düzenlenmis olup avlunun içinde bir sadırvan, su kuyusu ve anıt zeytin agacı vardır.
Today II. The mosque named after Selim (Sarı Selim Mosque) has not been closed for worship since its construction. The last congregation area of ​​the mosque has seven porticoes. However, like all the porticoes surrounding the courtyard, the original porticoes in front of the mosque were completely destroyed on a date we did not know for a reason we did not find any information in the sources. The front porches of the mosque have recently been repaired using concrete, stone and iron, faithful to the reality. The pavilions of the porticoes destroyed in the courtyard of the mosque are also standing. The mosque has the opposite “T” plan seen in early mosques. The courtyard of the mosque is surrounded by a house consisting of 18 cells. The chambers of the households are arranged along the eastern, western and northern walls of the courtyard. Although the front parts of these cells are actually porticoes, these porticoes have not survived to the present day. The part below the porches was kept higher than the courtyard floor. All of the cells open to the courtyard with a door and a window and all have cupboards and hearths. Sufistic education was given in the households and it is thought that the education was mostly realized with boarding students. The mosque and hanekah rooms are arranged around a courtyard and inside the courtyard there is a sadirvan, water well and monumental olive tree.
S
Seyrani Ekim on Google

Tarihi içinizde hissettiğiniz bir mekan. Böyle bir mekanın sürekli açık bulunması gerekirken kapısının kilitli ? olması çok ilginç değil mi.
A place where you feel historic. Isn't it interesting that such a place should always be open and the door is locked kilit.
F
Furkan Yılmaz on Google

Muazzam bir tarihi barındıran muhteşem bir yapı. Maalesef depremlerde yıkılmış ama geriye kalanı bile görülmeye fazlasıyla değer.
It is a magnificent structure that contains an enormous history. Unfortunately, it was destroyed by earthquakes, but even the rest is worth seeing.
İ
İbrahim DERİNSU on Google

Sokollu Mehmet paşa 1574’te Mimar Sinan’a Cami, Medrese, Sıbyan Mektebi, Arasta, Han, Tabhane, İmaret, Hamam ve Çeşmeden oluşan bir külliye yaptırmıştır. Caminin ibadet mekânını örten büyük kubbe iki küçük kubbe ile desteklenmektedir. Yapı topluluğunun bedesteni, kervansaray ile cami arasına yerleştirilmiştir. Buradaki beş dizelik yazıtından 1574-1575 yıllarında yapıldığı anlaşılmaktadır. Bölgenin hac yolu üzerinde olması nedeniyle külliye zamanının önemli konaklama noktalarından birisidir. Yapı topluluğunun hemen hemen tümünü kaplayan kervansaray, doğusundaki alanı bütünüyle kaplamıştır. Osmanlı kervansarayları arasında büyüklüğü ile dikkati çeken bir yapı olup, kare plânlı bir avlunun etrafındadır. Kuzey ve güneyi sekizer, doğusu da on üç payeyi taşıyan çapraz tonozlu revaklarla çevrilmiştir. Bu revakların arkasında da konaklama hücreleri yer almaktadır. Caminin kuzeyindeki, Sokullu Mehmet paşa Külliyesi’nin bir bölümünü oluşturan hamam caminin kuzeyinde, bedesten ile kervansaray arasında yapılmıştır. XVI. Yüzyılın, klasik Osmanlı mimarisi üslubundadır. Çifte hamam plân düzeninde olan yapının kadınlar bölümü yıkılmış ve günümüze gelememiştir. Osmanlı altın çağına ait külliye; sıbyan mektebinden hamamlara, aşevinden dinlenme salonlarına, dükkânlardan han odalarına, avlularından bahçelerine kadar mükemmel bir şekilde tasarlandığı yolcuların her türlü ihtiyacı en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğü mükemmel bir yapıdır. Bugün II. Selim’in ismiyle anılan cami (Sarı Selim Cami) yapıldığı tarihten bu yana ibadete kapatılmamıştır. Caminin son cemaat mahalli yedi revaklıdır. Ancak avluyu çevreleyen bütün revaklar gibi cami önündeki orijinal revaklar da kaynaklarda bilgisine rastlamadığımız bir sebepten, bilmediğimiz bir tarihte tamamen yıkılmıştır. Caminin ön revakları yakın tarihte beton, tas ve demir kullanılarak, gerçeğine sadık kalınarak onarılmıştır. Cami avlusunda yıkılan revakların da kaideleri durmaktadır. Cami, erken devir camilerinde görülen ters “T” planına sahiptir. Caminin avlusu 18 hücreden meydana gelen bir hanegahla çevrelenmiştir. Hanegahın odacıkları avlunun doğu, batı ve kuzey duvarları boyunca sıralanmıştır. Bu hücrelerin ön kısımları aslında revaklı olmakla beraber bu revaklar günümüze ulaşmamıştır. Revakların altına gelen kısım avlu zemininden yüksek tutulmuştur. Hücrelerin hepsi birer kapı ve pencereyle avluya açılmakta olup hepsinin içinde dolap nişleri ve ocaklar bulunmaktadır. Hanegahlarda tasavvufi eğitimler verilmiştir ve eğitimin büyük ölçüde yatılı öğrencilerle gerçekleştiği düşünülmektedir. Cami ve hanegah odaları bir avlu etrafında düzenlenmiş olup avlunun içinde bir şadırvan, su kuyusu ve anıt zeytin ağacı vardır.
Sokollu Mehmet Pasha had Mimar Sinan built a complex of Mosque, Medrese, Primary School, Arasta, Han, Tabhane, Imaret, Hamam and Fountain in 1574. The large dome covering the mosque's place of worship is supported by two small domes. The bedesten of the building community is placed between the caravanserai and the mosque. It is understood from the five-line inscription here that it was built in 1574-1575. As the region is on the pilgrimage route, the complex is one of the most important accommodation points of its time. Covering almost the entire building community, the caravanserai completely covered the area to its east. It is a building attracting attention with its size among the Ottoman caravanserais and is surrounded by a square courtyard. The north and south are surrounded by cross-vaulted porticoes, each carrying eight, and the east, thirteen. There are accommodation cells behind these porticos. The bath, which forms a part of Sokullu Mehmet Pasha Complex, to the north of the mosque, was built between the covered bazaar and the caravanserai in the north of the mosque. XVI. It is in the style of classical Ottoman architecture of the century. The women's section of the building, which has a double bath plan, was demolished and could not survive. The Ottoman complex belonging to the golden age; It is a perfect building, from the primary school to the baths, from the soup kitchen to the lounge, from the shops to the inn rooms, from the courtyards to the gardens, where every need of the passengers is considered to the finest detail. Today II. The mosque named after Selim (Yellow Selim Mosque) has not been closed to worship since the date it was built. The last congregation area of ​​the mosque has seven porticoes. However, like all the porticos surrounding the courtyard, the original porticos in front of the mosque were completely demolished at an unknown date, for a reason that we do not find in the sources. The front porches of the mosque have recently been repaired using concrete, stone and iron, keeping it true to the truth. The pedestals of the destroyed porches are also standing in the courtyard of the mosque. The mosque has an inverted "T" plan seen in early period mosques. The courtyard of the mosque is surrounded by a dynasty of 18 cells. Hanegah's chambers are lined up along the east, west and north walls of the courtyard. Although the front parts of these cells are actually porticoes, these porches have not survived to the present day. The part under the porches is kept higher than the courtyard floor. All of the cells open to the courtyard with a door and window, and all contain cupboard niches and stoves. Mystical education was given in the Hanegahs and it is thought that education was mostly carried out with boarding students. Mosque and household rooms are arranged around a courtyard and there is a fountain, water well and monumental olive tree in the courtyard.
A
Alexandru Ioan on Google

Located inside the caravansary, the Mosque is quiet and nice, surrounded by a small but beautiful garden.

Write some of your reviews for the company 2.selim Camii

Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information

Rating *
Your review *

(Minimum 30 characters)

Your name *